eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels.com

A vágyaikról vallottak a nevelőszülők

A magasabb anyagi juttatások mellett több szabadidőt és segítséget is szeretnének a nevelőszülők – ez derül ki az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa legfrissebb felméréséből. A civilszervezet arra volt kíváncsi, mivel könnyíthetnék a nevelőszülők munkáját.

Jelenleg körülbelül ötezer nevelőszülő van Magyarországon, ám legalább hétezerre lenne szükség az SOS Gyermekfalvak becslése szerint. A szervezet most is nevelőszülőket keres Kecskeméten, Kőszegen, Orosházán, Budapesten és Pest megyében.

A szervezet szakmai vezetője az InfoRádiónak kifejtette,

a nevelőszülő fontos szereplője a gyermekvédelmi rendszernek,

miután azoknak nyújt átmeneti otthont, akiket azonnal ki kellett emelni a családjaikból, mert olyan helyzet állt elő, amely miatt nem volt biztonságos a nevelkedésük.

Az alapítvány felmérést készített az érintettek között arról, hogy mitől lehetne több jelentkező. A hazai nevelőszülők csaknem 5,5 százaléka válaszolt. Több mint 80 százalékuk szerint

vonzóbb lenne a hivatás, ha magasabb lenne a fizetés. 56 százalékuk emelné a gyerekek után járó költségtérítést is

– ismertette a felmérés eredményét Szilvási Léna, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa szakmai vezetője.

„Ha három gyerek van egy nevelőszülőnél, akkor körülbelül 130 ezer forintot kap. A gyerekek után járó költségtérítés évek óta nem emelkedett. Ez gyermekenként 45 ezer forint körüli összeg havonta” – jegyezte meg Szilvási Léna, ugyanakkor emlékeztetett, egy gyermekvédelmi rendszerbe került fiatal esetében sok fejlesztésre, pszichológiai támogatása, valamint speciális foglalkozásra lehet szükség.

A válaszadók 60 százaléka szerint több nevelőszülő lenne, ha

több szabadságot kapnának

– tette hozzá az alapítvány szakmai vezetője. „A nevelőszülők gyakorlatilag napi 24 órában dolgoznak, ez egy foglalkoztatási jogviszony, nyilván nehezen megoldható, de ezt is lehetne valamilyen juttatással ellensúlyozni, vagy segíteni a szabadidős programokat” – fogalmazott.

A nevelőszülők szerint több szakmai támogatásra, képzésre és pszichológiai segítségre is szükségük lenne.

Ez a hivatás ugyanis komoly érzelmi megterheléssel jár:

a nevelőszülőnek úgy kell gondoskodniuk a gyerekekről, hogy tudja, bármikor elválhatnak – magyarázta Szilvási Léna. „A szülőknek az a feladatuk, hogy nyitottak legyenek arra, ha a gyerek családjának a sorsa változik, vagy a gyerek örökbeadhatóvá válik, akkor tovább segítse ezen az úton. Vagyis szeresse meg úgy, mintha a saját gyereke lenne, de legyen bármikor kész arra, hogy el is tudja engedni” – emelte ki.

A felmérés szerint a nevelőszülőknek csak a fele kapott valamilyen segítséget az elválás okozta veszteség feldolgozásához. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy

komoly kötödés alakul ki a gondozók és a gyerekek között:

szinte az összes válaszadónak volt olyan nevelt gyermeke, akit úgy szeretett, mintha vér szerinti lenne. A megkérdezett nevelőszülők 65 százaléka elgondolkodott már azon, hogy örökbe fogadja az egyik nevelt gyerekét, 9 százalékuk pedig meg is tette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×