eur:
394.95
usd:
364.06
bux:
65592.02
2024. március 19. kedd Bánk, József

Támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére a kormány - a nap hírei

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőinek 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített elő az agrártárca. Freund Tamást választották meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökévé.

Támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére a kormány ötvenmilliárd forintos kerettel - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a támogatásból például meglévő gyártók bővíthetik kapacitásaikat, de zöldmezős beruházások is létrejöhetnek.

A Fidesz alelnöke szerint Magyarország és Kelet-Európa szempontjából is súlyos következményei lesznek a járvány miatti válságkezelésre tervezett közös uniós hitelfelvételnek. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem sok jót vár a német uniós elnökségtől, de bízik abban, hogy kompromisszumra fognak törekedni az újjáépítési program és a hét éves költségvetés kérdésében. (Az interjú itt meghallgatható, szerkesztett változata elolvasható.)

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőinek 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített elő az agrártárca. Nagy István agrárminiszter elmondta: a program célja az élelmiszerellátás biztonságának fenntartása, a termelési kapacitás megerősítése, mintegy 140 ezer munkahely védelme.

Újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el a borágazat támogatására az Európai Bizottság a koronavírus okozta nehézségek leküzdésére. A borágazat támogatására szolgáló intézkedéseken túl a zöldség- és gyümölcságazatban is 50-ről 70 százalékra emelkedik a termelői szervezetek által irányított programokhoz nyújtott uniós támogatás mértéke.

Freund Tamást választották meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökévé a közgyűlés kedden zárult szavazásán. A neurobiológus a 6 év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a testület élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő 3 éves ciklusban. Két alelnököt is választottak, de az élettudományi alelnöki pozícióra új szavazást kell kiírni.

Jövőre tovább emelkedik a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítható pénz - erősítette meg Palkovics László, területért felelős miniszter. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy egy következő fertőzéshullám esetén újabb reprezentatív felmérés kezdődhet. Megerősítette, hogy a járvány második hulláma Magyarországot októberben érheti el.

A magyar külügyminiszter szerint Közép-Európának jó esélye van rá, hogy a koronavírus-világjárvány nyomán létrejövő új világrend nyertesei közé tartozzon. Szijjártó Péter a visegrádi országok külügyminisztereinek lengyelországi találkozóján arról beszélt, hogy a járvány lecsengését követően világgazdasági verseny indul a kapacitások újraelosztásáért, és a jó beruházási körülményeket kínáló országok vonzereje megnő.

Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírust, jelenleg 742 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A járvány kezdete óta 4.205 embernél mutatták ki a koronavírust, 589-en haltak meg.

Világszerte már több mint a 11 millió 600 ezer a koronavírus-fertőzöttek száma, a betegségnek már csaknem 540 ezer halálos áldozata van. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a gyógyultak száma eléri a 6 millió 300 ezret. A fertőzés továbbra is 188 országban és régióban van jelen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×