eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Újabb segítséget kaphatnak a bortermelők, a zöldség- és gyümölcstermesztők

Rendkívüli intézkedéseket fogadott el kedden az Európai Bizottság, hogy támogassa a borágazatot a koronavírus-válság miatti nehézségek leküzdésében.

Az új intézkedések révén növekszik a nemzeti támogatási programokhoz biztosított európai uniós hozzájárulás mértéke, valamint a krízislepárláshoz és a tároláshoz előleg is nyújtható.

Az európai uniós hozzájárulás mértéke a nemzeti támogatási programok összes intézkedése révén 70 százalékra nő, miután egy korábbi rendkívüli intézkedés már 50-ről 60 százalékra növelte a támogatás mértékét. Ezáltal a kedvezményezettek pénzügyi segítségben részesülnek.

A rendkívüli intézkedések átmeneti eltérést tesznek lehetővé az Európai Unió bizonyos versenyjogi szabályaitól. Ez legfeljebb hat hónapig tartó időszakra vonatkozik a borágazati szereplők számára, hogy a szektor stabilizálása érdekében - a belső piac működését tiszteletben tartva - piaci intézkedéseket hajtsanak végre, önszerveződés alapján. Például közös népszerűsítő tevékenységeket dolgozhatnak ki, megszervezhetik termékeik közös tárolását, valamint közösen tervezhetik meg a termelést.

Az uniós bizottság engedélyezi a tagállamoknak, hogy előlegkifizetéseket folyósítsanak az érintett gazdasági szereplőknek a válság idején folyamatban lévő lepárlási és tárolási műveletekhez. Az előlegek a költségek akár 100 százalékát is fedezhetik és lehetővé fogják tenni a tagállamok számára, hogy maradéktalanul felhasználják a nemzeti támogatási programjukban az idei évre előirányzott forrásokat.

A bizottság szerint a borágazat a válság által leginkább sújtott agrár-élelmiszeripari ágazatok közé tartozik, ami a keresletben bekövetkező gyors változásoknak, valamint annak tudható be, hogy az éttermek, bárok és italmérések általános bezárását nem ellensúlyozta az otthoni fogyasztás növekedése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×