INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

iskolaőr

parlament

tanítás

iskola

jogszabály

Rendőrautók a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma előtt 2019. december 5-én, miután az iskolában késelés történt. Sajtóinformációk szerint egy diák késelt meg egy tanárt.

Ősztől megjelennek az iskolaőrök

Infostart

Felkészítést kapnak, majd vizsgázniuk kell a munkába állás előtt. Alkalmazhatnak testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset, de fegyver nem lesz náluk.

Szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben - döntött az Országgyűlés. A képviselők a pénteki ülésen 155 igen, 17 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadták el az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló jogszabályt a kormány kezdeményezésére.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik - ismertette korábban vitában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A Magyar Nemzettel az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ azt közölte, hogy a tankerületi központok köznevelési intézményeinél jelenleg 288 feladatellátási helyen tartanak igényt az iskolaőrre. A szakképző intézményekért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium azt válaszolta: náluk 204 iskola élne a lehetőséggel, 168 pedig elutasította azt. Az igényfelmérés szerint Budapesten lesz szükség a legtöbb rendfenntartóra a szakképzésben.

A jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, és

csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben.

Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk.

A tervek szerint kifejlesztenek egy olyan mobilapplikációt, amely alkalmas lesz arra, hogy a pedagógusok probléma esetén egy pánikgombbal riasztani tudják az épületben tartózkodó iskolaőrt.

Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

A nyáron ehhez rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést kapnak.

A munkához elsősorban volt rendőrökre, így korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az iskolákban sokkal inkább fejlesztő tanárokra, pszichológusokra és családvédelmi szakemberekre lenne szükség, mintsem rendőrökre.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, akkor a bűnügyi költség a szülőt terhelheti.

Jogerős ítélet esetén - ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést - a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik.

A további pénteki parlamenti döntésekről itt olvashat.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018