INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

koronavírus

egészségügy

lazítás

járványvédelem

kásler miklós

Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt meghívásos alapon, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien magánháztartásban élők.

Mától visszatér a normál kerékvágásba az egészségügy, van azért néhány szabály, mutatjuk

Infostart

A legtöbb ellátás időkorlát nélkül igénybe vehető lesz, a legtöbb helyen a kórházi látogatási tilalmat is feloldották, de azért még lesznek járványvédelmi intézkedések, megkötések is.

Június 15-től már valamennyi egészségügyi ellátás korlátozások nélkül igénybe vehető lesz a járványellenes készültségek fenntartása mellett - jelentette be még a múlt héten Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Vagyis a legtöbbeket érintő járóbeteg- és az alapellátás esetében megszűnik az a kikötés, hogy óránként csak 4 beteget láthatnak el.

A kórházak esetében a koronavírus fertőzöttek ellátása érdekében kiürített ágyak 80 százalékát ismét az egyéb betegek ellátásánál lehet használni, azonban a fennmaradó 20 százalék továbbra is az esetleges covid-fertőzöttek számára lesz fenntartva.

Nem ez az egyetlen, a járvány miatt elrendelt védőintézkedés marad hatályban: továbbra is

telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni az előszűrést, az úgynevezett pre-triázst, a gyanús betegeket pedig pcr-teszttel kell kontrollálni,

és segíteni kell a diagnózishoz jutást.

Kásler Miklós az InfoRádió kérdésére közölte azt is, hogy az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

Péntek óta egyébként már újra szabad a kórházban ápoltakat - a koronavírus-fertőzöttek kivételével - látogatni.

Az országos tisztifőorvos ugyanis feloldotta a veszélyhelyzet kihirdetésekor elrendelt látogatási tilalmat.

Az országos tisztifőorvos péntektől feloldotta a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt kórházi látogatási tilalmat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint látogatni csak egészséges ember mehet, maszkot kell viselnie, és csak azzal a beteggel kerülhet két méteres távolságon belülre, akit látogat. A hozzátartozónak biztosítani kell a szappanos kézmosás vagy a kézfertőtlenítés lehetőségét.

Ha több beteg fekszik egy szobában, maximálni kell a látogatók számát, továbbá - hasonlóan a szociális és idősotthonokban megszabott feltételekhez - például fodrászt, pedikűröst is fogadhat a kórházban ápolt beteg, és vallási esemény is megtartható az intézményen belül a szociális távolságtartás biztosításával.

Azonban nem minden egészségügyi intézménybe szabad a bejárás: amint azt korábban az Infostart is megírta, a rektor utasítása alapján

továbbra is érvényes a Semmelweis Egyetem valamennyi betegellátó intézményét érintő látogatási tilalom

- közölte az intézmény a honlapján.

Súlyos-kritikus állapotú, nem a Covid-19 fertőzés miatt, hosszú ideje az egyetemen fekvő beteg esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat, alkalmanként 1-1 hozzátartozónak engedélyt a megfelelő védőfelszerelésben történő látogatására.

A járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyi ellátást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018