eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A háziorvosok remélik, hogy nem térnek vissza az indokolatlan orvos–beteg találkozások

Hétfőn újraindult az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg szakellátás is az országban. Az elmúlt napok tapasztalatairól az Országos Alapellátási Szövetség elnökét, a járványügyi intézkedések lassú lazításáról az emberi erőforrások miniszterének a tanácsadóját kérdezte az InfoRádió.

Az újraindítás fokozatosan történik az egészségügyi alapellátásban. Az alapelv, hogy telefonon kell továbbra is időpontot egyeztetni a háziorvossal, ahogyan az a veszélyhelyzet elrendelése óta szokás, vagyis már bő egy hónapja volt a lakosságnak hozzászoknia, hogy ne egyeztetés nélkül keresse föl a rendelőt – fogalmazott az InfoRádiónak Hertelendy László keszthelyi háziorvos. A szakember beszélt arról is, mennyi mindent el tudtak intézni személyes jelenlét nélkül, ezért reményei szerint

a korábban tapasztalt nagyon nagy számú indokolatlan orvos–beteg találkozást a járvány végére felváltja majd egy normál napi betegforgalom, amit a szakma szabályai is indokolnak.

Az Országos Alapellátási Szövetség elnöke arra is kitért, miután a háziorvosi munka jelentős részét a vényírás adja, ami a korlátozások idején teljesen áttevődött az elektronikus vonalra, amit a betegek vélhetően megszoktak, reményeik szerint ez a forgalom már nem tér vissza a jövőben sem, ugyanis még ezekben a jelenlegi mérsékelt korlátozásokban sem szükségszerű, hogy pusztán egy recept felírása miatt potenciális fertőzési lehetőség álljon elő.

Mint mondta, rendelőjük Keszthelyen nagyon szerencsés helyzetben van, miután egy központi épületben, az alapellátás intézetén belül található. A portaszolgálat, jelenleg ellátást nem végző iskolavédőnők bevonásával, nagyon korrekt előszűrést és betegirányítást végez, így valóban csak indokolt találkozásokra kerül sor.

A munka természetesen az emberi erőforrások minisztere által korábban jelzett változtatások betartva zajlik, tett hozzá Hertelendy László, emlékeztetve ugyanakkor, hogy

minden egészségügyi szolgáltatónál nagyon szigorú higiéniai szabályok voltak korábban is,

a járvány miatt csak mérsékelt szigorítást történt a gyakoribb kéz- és felületfertőtlenítés, illetve a betegirányítás terén.

A 65 éves és annál idősebb háziorvosok esetében opcionális a visszatérés lehetősége a praxishoz, a szakember tapasztalata azonban az, hogy élnek ezzel a lehetőséggel a kollégák. Probléma azokon a vidéki településeken állhat elő, ahol egyébként is kevesebb az orvos, ezáltal a helyettesítés is nehezebben megoldható.

Az Országos Alapellátási Szövetség elnöke szerint gördülékenyen működik az a rendszer is, hogy a fogorvosi kezelések során felmerült koronavírus-gyanús betegeket a háziorvosokhoz kell irányítani. Mint mondta, ennek során minden orvosnak kötelessége telefonon kikérdeznie egy központilag kiadott ellenőrzőkérdés-lista alapján az érintettet, hogy gyanús-e koronavírus-megbetegedésre. Ha igen, nem kerül sor orvos–beteg találkozóra, hanem elindul egy önkéntes házi karantén, illetve a háziorvos döntése alapján egy terápia, valamint lehetőség nyílik a PCR-tesz elvégzésére is.

A legkisebb gyanú esetén is jön a teszt

A hétfői napon megkezdődött a szigorú intézkedések lazításának az első üteme az egészségügyben, amelyet várhatóan további három fog követni. Ennek értelmében azon beavatkozásoknál, ahol kisebb a rizikó, ugyanakkor nagyobb a társadalmi nyomás és joggal az elvárás, már lehetővé váltak bizonyos ellátások – fogalmazott az InfoRádiónak Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, aki szerint az első napok tanulsága szerint ebben voltak némi félreértések, miután ezek igénybevétele egyelőre szigorú feltételekhez kötött, annak érdekében, hogy minimalizálva legyenek a kontakt-találkozások.

A járványhelyzetben meglehetősen nagy kockázatot magában hordozó fogorvosi ellátás kapcsán kifejtette: a korábbi tervezetben szereplővel (miszerint csak a nagy kockázatú betegeknél kell tesztelni) ellentétben most már az a szabály, hogy minden olyan betegnél, ahol a legkisebb gyanú is felmerül a betegségre, el kell végezni a PCR-tesztet, amire a Nemzeti Népegészségügyi Központ által akkreditált intézmények hivatottak. Ehhez, mint ismert, a háziorvos beutalója kell. Maga a vizsgálat elvégzése néhány percet vesz igénybe, amely során mintát vesznek a szájból és orrból, a nyálkahártyáról, majd 24 órán belül a beteget kiértesítik az eredményről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×