INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

bántalmazás

bántalmazott nők

segélyvonal

családon belüli erőszak

Duplájára nőtt a bántalmazás miatt segítséget kérők száma

Duplájára nőtt a bántalmazás miatt segítséget kérők száma

InfoRádió

Megduplázódott a párkapcsolati erőszak miatt az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat segélyvonalához fordulók száma a járványügyi intézkedések bevezetése óta. Boglacsik Tímea, a Telefonszolgálat igazgatója azt mondta az otthoni összezártság miatt nem csak gyakoribbak lettek a bántalmazások, de súlyosabbak is.

A veszélyhelyzet kihirdetése előtti és utáni héten valamelyest visszaestek a beérkező hívások, nyilván azért, mert az új helyzethez próbáltak alkalmazkodni a családok, viszont a múlt héten már majdhogynem megduplázódott a hívásaink száma, ezen belül kifejezetten emelkedtek a kapcsolati erőszakkal összefüggő hívásaink is - mondta az InfoRádiónak Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója.

"Fizikai értelemben még nem feltétlenül sérülnek a gyerekek ezekben a bántalmazásokban, egyelőre még azt tapasztaljuk, hogy inkább a bántalmazott nők fordulnak hozzánk"

- mondta az igazgató. Szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy nincsenek férfi, vagy függetlenül ettől gyermek bántalmazottak, egyszerűen a lehetőségek, amelyeket használhatnak a férfiak, azok nem mindig állnak rendelkezésre a nőknek, sőt, sokkal nehezebb helyzetben vannak.

"Így valóban, a hozzánk forduló bántalmazottak 90-95 százaléka nő" - tette hozzá.

A szolgálat alapvetően információt nyújt a hozzájuk fordulóknak, hogy hova fordulhatnak segítségért. "Nem az a cél, hogy mindenkit menekítsünk, azonban vannak sajnos olyan helyzetek, hogy helyben nem kezelhető a probléma, és ezért szükséges olyan krízisközpontokba, titkos menedékházakba, vagy átmeneti szállásokba áthelyezni őket, ahol biztonságban tudhatjuk a bántalmazottakat" - mondta az igazgató. Naponta közel 10-15 ilyen hívás is befuthat és az elmúlt héten is sokkal több ilyen típusú megkeresés érkezett hozzájuk.

"Megjelentek a súlyosabb bűncselekmények is, adott esetben megsebzés is" - tette hozzá.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat éjjel-nappal, az év minden napján hívható ingyenes telefonszáma: 06 80 205 520.

Emellett e-mailen is elérhetőek az okit@csbo.hu címen, és a bantalmazas.hu oldalon elérhetőek a szolgálat elérhetőségei.

Magát a felismerést segíti, és a környező segítő lehetőségekről is tájékoztat a szintén a szolgálat gondozásában lévő Kapcsolj egyből! applikáció, amely bármely mobilos áruházból letölthető, innen és innen is.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Megduplázódott a segélykérő nők száma
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018