eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú buszai a járművek forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megszületett a bérmegállapodás a BKV-nál

Átlagosan 10 százalékos béremelésben állapodtak meg – januárig visszamenőleg – a szakszervezetek a BKV vezetésével a péntek kora délután kezdődött kollektív munkaügyi vita harmadik fordulójában. A sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Átlagosan 10 százalékkal több bért kapnak a BKV-nál dolgozók január elsejétől visszamenőleg.

Az első két hónapra mindenkinek egységesen egyszeri hatvanezer forintot fizet ki a cég, márciustól pedig 8 százalékkal, havonta legalább 35 ezer forinttal nőnek a keresetek

– közölte Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke. Ez az összeg legtöbb munkavállalónál meghaladja a 10 százalékot. A szakszervezetek abban is megállapodtak a cégvezetéssel, hogy az eddigi senioritás pótlékot felváltja a Budapest pótlék, amely eleinte 0,4 százalék lesz –, ennyivel kell szorozni a BKV-nál töltött éveket –, ám a tervek szerint kérőbb évente emelkedik, amíg el nem éri az 1 százalékot – magyarázta az elnök. Az egyezség a cafetériára éves mértékét is érintette, összesen 200 ezer forintra emelték.

Naszályi Gábor az InfoRádiónak úgy fogalmazott, a megállapodás érdekében visszalépést kellett tenniük, miután nagyon nehezen lehetett tető alá hozni az egyezséget. A végleges bérmegállapodást várhatóan a jövő keddi plenáris ülésen írják alá, az egyezség hétfőn szövegszerűen is elkészül. Ennek értelmében az alacsonyabb keresetűek a 10 százalékot meghaladó emelést kapnak, valamint beépítenek a bérekbe egy úgynevezett Budapest pótlékot, erősítette meg a szakszervezeti vezető.

Mint ismert, az Egységes Közlekedési Szakszervezet korábban 15 százalékkal indult neki az egyeztetéseknek, ezért a most megszületett elvi megállapodást eredményével közel sem elégedettek. Ugyanakkor a tavalyi 8 százalékhoz képest mégis kielégítőnek mondható, hogy a mostani emelés jelentős részben eléri, esetenként meg is haladja majd a 10 százalékot, tette hozzá Nasztályi Gábor, aki szerint jelenleg ezzel kell megelégedniük.

A BKV Zrt. szerint „megnyugtató elvi megállapodást született egy közösen elfogadható bérfejlesztési csomagra vonatkozóan”. A társaság közleményében megerősíti, hogy a részleteket is tartalmazó megállapodás-tervezetet a munkáltató hétfőre összeállítja és az érdekvédelmi szervezetek képviselőinek megküldi. A megállapodás végleges egyeztetésére és aláírására előreláthatóan kedden kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×