INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

személyi igazolvány

e-személyi

belügyminisztérium

Újításokat vezet be a kormány a személyi igazolványoknál

Újításokat vezet be a kormány a személyi igazolványoknál

Infostart

Megújul az elektronikus személyi azonosító, amelyből már több mint 4,6 millió van forgalomban.

Már több mint 8,8 millió kártya formátumú személyazonosító igazolvány van forgalomban a december 31-i adatok szerint. Ebből az új típusú, 2016. január 1. után kiadott állandó személyazonosító igazolványok száma meghaladja a 4,6 milliót – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium. Érvényben van még több mint 400 ezer 2000. január 1. előtt kiállított, füzet formátumú személyi is.

A csipet tartalmazó, új típusú igazolványt, az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban a tulajdonosok, a legnépszerűbb funkciók pedig az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés. E-személyi birtokában betegfelvételkor már nincs szükség a taj-kártya bemutatására, illetve papíralapú recept és beutaló helyett e-beutaló és e-recept felírására is van lehetőség.

A minisztérium közlése szerint tavaly október 28. óta az új személyazonosító igazolványoknál az okmány csipje már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is. Az előző év fejlesztése továbbá, hogy a Magyar Posta ajánlott és tértivevényes küldeményei már e-személyivel is átvehetők. A MÁV-nál tovább bővült az e-személyi felhasználásának köre, tavaly december 1-jétől meg lehet vásárolni a bérleteket az igazolványhoz kapcsolva, applikáción keresztül is. Az e-személyivel történő azonosítás egyébként széles körben elterjedt, tavaly csaknem 18 millió sikeres azonosítás történt.

A tárcánál jelezték: a következő két évben tervezik az e-személyi csip- és operációs rendszerének és az alkalmazásnak a megújítását, az elektronikus aláírás, valamint a közösségi közlekedési funkció továbbfejlesztését, illetve a mobiltelefonok kártyaolvasóként történő használatának kifejlesztését.

Nyitókép: eszemelyi.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018