INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

személyi igazolvány

azonosítás

identitás

törvénymódosítás

Származási helyet is megjelölhet a személyi igazolvány

Származási helyet is megjelölhet a személyi igazolvány

Infostart

Jövőre újabb adattal bővülhet a személyi igazolvány, a cél az identitás kifejezése, erősítése. Feltéve, hogy a parlament is rábólint a frissen benyújtott törvényjavaslatra.

Bekerülhet a személyi igazolványba a születési hely mellé a származási hely is 2021 augusztusától egy frissen benyújtott fideszes törvénymódosítás nyomán - írta a Napi.hu. A városi kórházakban született gyerekek és felnőttek, ha akarják, szülőfalujuk nevét is beírathatják a hivatalos irataikba egy új törvényjavaslat szerint.

A Gyopáros Alpár, Kocsis Máté és Tasó László fideszes képviselők törvényjavaslata azzal indokolja a módosítást, hogy ezzel is erősíthető legyen a kistelepülésekhez kötődő identitás, kifejezhető az elkötelezettség.

A magyarországi vidéki településeken számos esetben a gyermekek nem a szülők lakóhelyéül szolgáló településen születnek, hanem a közeli nagyobb településeken, városokban, megyei jogú városban.

A hatályos szabályok szerint a személy igazolására alkalmas okiratban a születési hely jelenik meg, amely a születés tényleges helye szerinti település.

1991 óta az anyakönyv a születési hely mellett a származási helyet is feltünteti, ugyanakkor a származási hely nem minősül természetes személyazonosító adatnak.

Szükséges biztosítani annak a lehetőségét, hogy a származásra való utalás ne csak az 1991 után születettek esetében, és ne csak az anyakönyvben, hanem a mindennapokban használt okiratokban is megjelenhessen - olvasható az indoklásban.

Nyitókép: eszemelyi.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018