eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sláger az új e-személyi, de marad a taj-kártya

Sláger az új e-személyi, de marad a taj-kártya

Egyre több mindenre lehet használni az e-személyit, de egyelőre a tajkártyát még jó darabig biztosan nem váltja fel.

Az e-személyi igazolvány nagyon népszerű,

2016 óta már több mint 2,6 millió állampolgár igényelte az új okmányt

- mondta Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak.

Az e-személyit csak magyar állampolgárok igényelhetik, és az igénylők nemcsak akkor teszik meg ezt, ha már lejárt, vagy eltűnt az előző igazolványuk, mivel egyre többen fedezték fel az új személyi előnyeit.

Sláger az új e-személyi, de marad a taj-kártya

Az e-személyi nagyon biztonságos és a nemzetközi sztenderdnek megfelelő, az igazolványban található chipkártya révén a személyes adatok kiolvasását támogató rendszerekben is könnyedén lehet használni - mondta Hajzer Károly. Valamennyi patikusnak, háziorvosnak, az egészségügyben dolgozónak e-személyi igazolvánnyal történik meg a beléptetése, így biztosítható, hogy az egészségügyi elektronikus térben jogosulatlan adatkezelés ne történjen. A taj-kártya azonban még jó darabig biztosan nem szűnik meg.

A személyi azonosításon kívül az e-személyit lehet jegy- és bérletvásárlásra is használni például a MÁV-nál vagy akár a debreceni helyi tömegközlekedésben. 

Világgazdaság beszámolója szerint mintegy 4100 rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas eszközzel, és a múlt év végén a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.

A hivatalos szerveken kívül bárki vásárolhat kártyaolvasót, aki az okmányhoz elektronikusaláírás-tanúsítványt is igényel,

így otthonról is létrehozhat hitelesített dokumentumokat. A Belügyminisztériumnál nagyobb fennakadásokról nem tudnak, de a múlt héten az V. kerületi kormányablakban úgy tájékoztattak, hogy december közepe óta alig tudják az ügyfelek e-aláírás-regisztrációját hitelesíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×