INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

v4

uniós forrás

karácsony gergely

ceu

főpolgármester

populizmus

nacionalizmus

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a fogyatékkal élők világnapja ünnepi rendezvényén a budapesti Városházán 2019. december 3-án. Az eseményen aláírták a fogyatékosügy önkormányzati támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot, amelyhez tizennégy, az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott.

Közvetlen uniós forráslehívást sürgetnek a V4-es főpolgármesterek

Közvetlen uniós forráslehívást szorgalmaznak a visegrádi négyek főpolgármesterei. Budapest, Pozsony, Prága és Varsó vezetői aláírták a Szabad Városok Szövetsége nyilatkozatot, és összehangolják tevékenységeiket.

„A régiónk demokráciáit gúzsba kötő, nacionalista populizmussal szemben kötünk szövetséget” – fogalmazott a budapesti főpolgármester a három másik V4-es főváros vezetőivel való találkozóján a CEU-n. Karácsony Gergely kifejtette: 30 évvel ezelőtt, amikor országaink lerázták magunkról a kommunista diktatúrát, abban bíztunk, hogy népeink számára végleg eljött a szabadság, a béke, a racionalitás és az együttműködés kora. „A nagyvárosok lehetnek azok a hídfőállások, ahonnan kiindulva

a demokrácia jelenkori válságfolyamatait vissza lehet fordítani”

– tette hozzá.

A főpolgármester úgy véli, a városok ezért szúrják a populista hatalmak szemét; és vannak rá eszközeik, hogy kisebbre szorítsák azt a teret, amelyben szabadon lehet működniük. Mint fogalmazott, Európában egyre többeket háborít fel, hogy az uniós fejlesztési források a régióban a korrupciót és az autokráciát finanszírozzák. „Arra is teszünk közös erőfeszítéseket, hogy az európai döntéshozókat meggyőzzük arról, hogy helyes az önkormányzati és más autonóm szereplők számára az eddigieknél lényegesen több forrást közvetlenül is hozzáférhetővé tenni” – fogalmazott.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, jelenleg csak abban ért egyet Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy meg kell erősíteni a visegrádi együttműködést. „Szerintem a V4-eket, és általában a kelet-közép-európai együttműködést nem azért kell új szintre emelni, hogy aztán együtt retteghessünk a fejlődéstől és a világ sokszínűségétől – hangsúlyozta. – És nem azért, hogy együtt verhessük szét az Európai Uniót, hogy együtt bontsuk le a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét.”

A varsói főpolgármester közölte: nem védekezni és blokkolni, hanem új kezdeményezésekkel kell előállni. A prágai elöljáró pedig többek között arról beszélt, hogy sok kérdésben, mint például a klímaváltozás, nem tud csak egy város eredményt elérni, de többen már erősebbek tudnak lenni.

Karácsony Gergely végezetül bejelentette: január elsejétől

Jávor Benedek, korábbi párbeszédes EP-képviselő vezeti a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletét.

Főbb feladatai között van a klímaváltozás elleni küzdelem és az innováció előmozdítása. Az ő munkáját a V4 fővárosai mellett a magyarországi nagyvárosoknak is felajánlják.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

V4 fővárosi találkozó
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018