eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Meglepő adatok a menstruációs szegénységről

Több mint 4300 lánynak oszt ki több csomag betétet ingyenesen a Magyar Vöröskereszt a Lányból Nővé nevű programjában. A hetedik osztályos tanulók felvilágosító jellegű osztályfőnöki órán is részt vehetnek, valamint kiadványt is kapnak.

Európában minden tizedik nő érintett a menstruációs szegénységben, és ez az arány Magyarországra is érvényes – mondta az InfoRádiónak a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős szakmai vezetője. Vagyis ennyien nem engedhetik meg maguknak a tamponokat, betéteket havonta, és előfordul, hogy a női higiéniás termékek helyett rongyokat, régi lepedőket használnak.

A Magyar Vöröskereszt programot indított, ennek keretében október elejétől november közepéig mintegy 250 általános iskolába jutnak el. Összesen 4300 hetedikes lánynak adnak három csomag betétet, valamint szerveznek nekik különleges osztályfőnöki órát vagy órákat. Ezeken csak lányok vesznek részt, és egy szakembernek tehetnek fel kérdéseket előzetesen, anonim módon. Az előadáson a serdülőkori testi fejlődés és az ezzel kapcsolatos változások kerülnek szóba. A munkatársaik visszajelzése szerint sikeres a program, a lányok örömmel fogadják az információkat, a beszélgetést.

Váradi Mariann szerint a téma továbbra sem evidens, erről számolnak be az iskolákban dolgozó védőnők is. Nem biztos, hogy a lányok jó helyen keresik az információkat, nem a megfelelő személytől kérdeznek, vagy nem biztos, hogy meg tudják beszélni az édesanyjukkal ezt a témát.

Előfordult, hogy egy iskolai takarító kérte, azt is magyarázzák el a lányoknak, hogy a betétet ki kell csomagolni és úgy használni. Ezen ledöbbentünk – tette hozzá a szakmai vezető.

A Magyar Vöröskereszt képekkel illusztrált kiadvány készített, amelyben az alapvető információk is szerepelnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×