eur:
387.81
usd:
358.2
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Pxhere

Sokféle meglepetést hozhat a Száraz November, de nem mindenkinek érdemes kipróbálnia

Idén is meghirdette a Kék Pont Alapítvány a Száraz November kihívást, amelyben az alkohol egy hónapon át való elhagyására szólítanak fel. Idén elsősorban az egyetemistákat célozzák meg a kampánnyal.

Aki a Kék Pont Alapítvány Száraz November kihíváshoz csatlakozik, nagyon egyszerű dolgot vállal: azt, hogy 30 napig, november 1-jén reggel 7 órától november 30-án este 7 óráig semmilyen formában nem fogyaszt alkoholt – ismertette az InfoRádióban Dávid Ferenc, az akció sajtóreferense. Maga a kihívás, és a hozzá tartozó kampány az alkoholfogyasztás mértékletességére hívja föl a figyelmet.

Az alapítványnak arra vonatkozóan nincsenek információi, hogy mennyien csatlakoznak a kihíváshoz, nincsen semmilyen regisztrációjuk, de az elérésük milliós, ami azt jelenti, hogy nagyjából ennyien tudhatnak a Száraz Novemberről, és tízezrekre teszik azok számát, akik végig is csinálják.

Az idei Száraz November főként az egyetemistákra és főiskolásokra koncentrál, hiszen a jelek szerint ez az életszakasz az ivás szempontjából az egyik legkockázatosabb,

magyarázta Dávid Ferenc. Azt látják, hogy a teljes 15-29 éves népességben nagyjából 25-30 százaléknyian vannak, akik egyáltalán nem isznak, ám az egyetemisták esetében viszont csak 10 százalék ez az arány. Vagyis történik valami ezen a társadalmi színtéren, amivel érdemes foglalkozni – tette hozzá.

Természetesen alkoholproblémával küzdőknek semmiképp nem ajánlják a Száraz Novembert, számukra orvosi vagy szakmai segítségre van szükség.

A kihívás azoknak szól, akik kockázati ivók, vagyis hetente több alkalommal, esetleg naponta fogyasztanak alkoholt, és bár az ivásuk még nem okoz problémát, egy negatív élethelyzetben azzá válhatna,

magyarázta Dávid Ferenc. Számukra nagyon fontos a kontroll, amit a kihívás megerősít, hiszen a kontroll elvesztését követően az már nem tanulható újra.

Az alkoholt napi egy-két pohárral lazításként fogyasztóknak a legérdemesebb kipróbálni a Száraz Novembert, szögezte le a sajtóreferens, akik a kihívás hónapjában meg fogják ismerni a sóvárgást, másrészt azokat a rendkívül pozitív eseményeket is cserébe (például a jobb alvás, a kipihentebb gondolkodás, vagy az új programok keresése), amelyek alternatívát nyújtanak majd a mindennapi poharazással szemben.

Kék Pont Alapítvány szakmai partnere második éve a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Földváryné Kiss Réka: döntési lehetőség mindig van, akkor is, ha annak halál a vége

Földváryné Kiss Réka: döntési lehetőség mindig van, akkor is, ha annak halál a vége

A történész harag és részrehajlás nélkül elemez, de a személyes emlékezet szubjektív, segít a közösségi emlékek teremtésében – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke. Földváryné Kiss Réka arról is beszélt, hogy egy külső szabadság nélküli korszakban is lehet a belső szabadságot megélni, mert döntési lehetőség mindig van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×