INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

alkoholfogyasztás

száraz november

kék pont alapítvány

kihívás

Sokféle meglepetést hozhat a Száraz November, de nem mindenkinek érdemes kipróbálnia

Sokféle meglepetést hozhat a Száraz November, de nem mindenkinek érdemes kipróbálnia

InfoRádió

Idén is meghirdette a Kék Pont Alapítvány a Száraz November kihívást, amelyben az alkohol egy hónapon át való elhagyására szólítanak fel. Idén elsősorban az egyetemistákat célozzák meg a kampánnyal.

Aki a Kék Pont Alapítvány Száraz November kihíváshoz csatlakozik, nagyon egyszerű dolgot vállal: azt, hogy 30 napig, november 1-jén reggel 7 órától november 30-án este 7 óráig semmilyen formában nem fogyaszt alkoholt – ismertette az InfoRádióban Dávid Ferenc, az akció sajtóreferense. Maga a kihívás, és a hozzá tartozó kampány az alkoholfogyasztás mértékletességére hívja föl a figyelmet.

Az alapítványnak arra vonatkozóan nincsenek információi, hogy mennyien csatlakoznak a kihíváshoz, nincsen semmilyen regisztrációjuk, de az elérésük milliós, ami azt jelenti, hogy nagyjából ennyien tudhatnak a Száraz Novemberről, és tízezrekre teszik azok számát, akik végig is csinálják.

Az idei Száraz November főként az egyetemistákra és főiskolásokra koncentrál, hiszen a jelek szerint ez az életszakasz az ivás szempontjából az egyik legkockázatosabb,

magyarázta Dávid Ferenc. Azt látják, hogy a teljes 15-29 éves népességben nagyjából 25-30 százaléknyian vannak, akik egyáltalán nem isznak, ám az egyetemisták esetében viszont csak 10 százalék ez az arány. Vagyis történik valami ezen a társadalmi színtéren, amivel érdemes foglalkozni – tette hozzá.

Természetesen alkoholproblémával küzdőknek semmiképp nem ajánlják a Száraz Novembert, számukra orvosi vagy szakmai segítségre van szükség.

A kihívás azoknak szól, akik kockázati ivók, vagyis hetente több alkalommal, esetleg naponta fogyasztanak alkoholt, és bár az ivásuk még nem okoz problémát, egy negatív élethelyzetben azzá válhatna,

magyarázta Dávid Ferenc. Számukra nagyon fontos a kontroll, amit a kihívás megerősít, hiszen a kontroll elvesztését követően az már nem tanulható újra.

Az alkoholt napi egy-két pohárral lazításként fogyasztóknak a legérdemesebb kipróbálni a Száraz Novembert, szögezte le a sajtóreferens, akik a kihívás hónapjában meg fogják ismerni a sóvárgást, másrészt azokat a rendkívül pozitív eseményeket is cserébe (például a jobb alvás, a kipihentebb gondolkodás, vagy az új programok keresése), amelyek alternatívát nyújtanak majd a mindennapi poharazással szemben.

Kék Pont Alapítvány szakmai partnere második éve a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara.

Nyitókép: Pxhere

Kapcsolódó hang

Száraz November - Dávid Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018