eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elveszítette parlamenti többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt - a nap hírei

Magyarországra utazna az Európai Csalás Elleni Hivatal vezetője. Tóth Barnabás filmje, az Akik maradtak a hivatalos magyar nevezés a jövő évi Oscar versenyre.

Magyarországra jön az Európai Csalás Elleni Hivatal vezetője, hogy személyesen tisztázza, miért kellett olyan sokszor vizsgálódniuk magyar ügyekben. Ville Itälä az Euronewsnak azt mondta: fontos, hogy a számok mögé lássanak, mert a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. A szervezet finn igazgatója igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne. A megbeszélések jövő évben lehetnének. Az Európai Csalás Elleni Hivatal Magyarországon végezte el a legtöbb vizsgálatot tavaly, és ezek négyötödében állapított meg szabálytalanságot.

A többi között út-, járda és épület felújításra 266 település nyert összesen 5 milliárd forintos támogatást a Belügyminisztérium pályázatán - jelentette be Pogácsás Tibor államtitkár. Az önkormányzatok emellett sportlétesítmény-fejlesztésre, illetve közintézmények fejlesztésére pályázhattak. Pogácsás Tibor beszélt arról is, hogy minden pályázati célra több igény érkezett, mint amit támogatni tudnak.

Február közepéig kell kiszállítani a tüzelőt az embereknek azon a több mint 2300 településen, amelyek nyertek a Belügyminisztérium által meghirdetett szociálistüzelőanyag-pályázaton. A tárca becslése szerint a támogatással 180-190 ezer család téli tüzelőjének megvásárlásához tudnak érdemben hozzájárulni. A nyertes önkormányzatok 10 napon belül megkapják a támogatás összegét.

Megjavítja a MÁV a működésképtelen jegy-automatákat a Nyugati pályaudvaron, hogy zavartalanul lehessen jegyet venni akkor is, amikor a pénztárak éjszakára bezárnak. A társaság kommunikációs igazgatója az InfoRádióban reagált arra, hogy a pályaudvaron több jegykiadó gép nem működik. Loppert Dániel a munkaerőhiánnyal indokolta a zárva-tartást.

Újabb 21, emeletes motorvonat gyártásáról írt alá szerződést a MÁV-Start a Stadlerrel. Ezzel már a korábbi keretszerződésben rögzített mind a 40 vonatra megszületett a gyártási megállapodás. Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy számításuk szerint a fővárosi elővárosi vonalakon 20 darab Flirt és 40 darab KISS motorvonat közlekedése esetén évente 60 millió utast szállítanak majd.

Négy új helikopter érkezik a Magyar Honvédség flottájába ebben az évben. A magyar pilóták és műszaki szakemberek kiképzése már megkezdődött az Airbus németországi üzemében. A cég programmenedzsere közölte, hogy az idei négy után a következő két évben összesen 18 gép érkezik a flottába. Az Airbus Helicopters helikopterét világszerte 3 ezer szervezet használja, az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el vele.

A tanulmányok fontossága mellett a kapcsolatépítés jelentőségéről beszélt David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ülésén. Hernádi Zsolt, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta: ez az első tanév, amikor a Corvinus már nem állami, hanem alapítványi egyetem. Lánczi András, a BCE rektora arról beszélt, hogy az egyetem a magyar felsőoktatás történetében egyedülálló változást hajt végre, hogy felzárkózzon a világ legjobb egyetemei közé.

Társadalmi és szakmai párbeszédet indít az Andrássy úti fák megvédéséről Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt. Szerinte azokra a fákra kimondták a halálos ítéletet azzal, hogy az elmúlt években nem gondoskodtak róluk megfelelően. A kijelentésre reagálva Szabó József főpolgármesteri biztos azt hangsúlyozta: a FŐKERT nem vág ki egészséges fákat, már megkezdte a szakmai egyeztetést az Andrássy úti fák ügyében és folytatja a fatelepítési programot.

Nagy többséggel jóváhagyta a 11 takarékszövetkezet küldöttgyűlése az október végi egyesülést a Takarékbankkal. A fúzió mellett egyhangúlag foglalt állást a Takarék Kereskedelmi Bank és a Takarékbank közgyűlése is, ezzel megszületett az összes szükséges döntés az átalakuláshoz. A Takarék Csoport egyesüléssel létrejövő új, országos, univerzális kereskedelmi bank novembertől több mint 1 millió ügyfelet szolgál ki.

Tóth Barnabás második világháborús filmje (Akik maradtak) képviseli Magyarországot a 2020-as Oscar verseny nemzetközi film kategóriájában. A Nemzeti Filmalap az Oscar-díjra nevező bizottság döntését ismertetve arra is felhívja a figyelmet: a filmet Magyarországon ősszel mutatják be. A jövő évi Oscar-gála jelöltjeit január 13-án hozzák nyilvánosságra, az átadó gála február 9-én lesz.

Elveszítette parlamenti többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt. Az egykori igazságügyi államtitkár kilépett a konzervatív frakcióból, és átült a Brexitet ellenző Liberális Demokratákhoz. Közben a megállapodás nélküli kilépés ellenzői arra készülnek, hogy törvényben tiltsák meg a rendezetlen brexitet. Boris Johnson miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy nem akar előrehozott választást, de a brit kilépés elhalasztását is kizárta.

Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom választói igent mondtak a baloldallal való közös kormányra. A szavazásra több mint 115 ezer regisztrált párttag volt jogosult. Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom vezetője bejelentette, hogy a két párt készen áll a közös kormányzásra. Hangsúlyozta, hogy az új kormány vezetésével megbízott Giuseppe Conte várhatóan már szerdán nyilvánosságra hozza a miniszterek névsorát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×