INFORÁDIÓ 
2020. február 22. szombat
Gerzson

a nap hírei

alapkamat

mnb

monetáris tanács

Nem változtatott az alapkamaton a nemzeti bank monetáris tanácsa - a nap hírei

Infostart

A következő években 300 nehéz helyzetű település kap segítséget a Felzárkózó települések hosszú távú programjában.
---- Jövő hétfőtől újra teljes vonalon jár majd a 4-es és 6-os villamos - közölte a főpolgármester.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta a monetáris tanács. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. májusa óta változatlan. Az MNB közleménye szerint a tartósabb inflációs tendenciák esetében a lefelé mutató kockázatok erősödtek.

A következő években 300 nehéz helyzetű település kap segítséget a Felzárkózó települések hosszú távú programjában. Pintér Sándor belügyminiszter az első körben érintett 31 település önkormányzati vezetőinek az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, mondván: az állam egyedül nem tudja, a roma közösségek pedig egyedül nem képesek megvalósítani a felzárkózást. A programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja.

Nőtt a természetes fogyás mértéke az év első hat hónapjában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest. A házasságkötések száma 7,9 százalékkal nőtt: 24.020 pár házasodott össze.

Korszakváltásnak nevezte Magyarország Digitális Agrárstratégiájának kidolgozását az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: a magyar élelmiszergazdaság a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb a termelésre lenne képes.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi klíma-ügyben az LMP. A párt tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes közölte: elvárják a kabinettől, hogy a korábban megfogalmazottnál sokkal szigorúbb vállalásokat tegyen.

A klímaváltozással nem az átlaghőmérsékletek emelkedésére, hanem a szélsőségek gyakoribbá válására kell felkészülni - figyelmeztetett az InfoRádió Aréna című műsorában Ürge-Vorsatz Diana klímakutató. A CEU professzora szerint Magyarországon egyre gyakrabban lesznek villámárvizek és tüzek, emellett a Kárpát-medencében is felkészülhetünk a Nyugat-Európában idén nyáron tapasztalt forróságra.

Jövő hétfőtől újra teljes vonalon jár majd a 4-es és 6-os villamos - közölte a főpolgármester. Tarlós István a Hír Tv-ben elmondta: a felújítások szeptember 2-ára befejeződnek és a közlekedés zavartalanul megindul. A politikus bírálta az előző városvezetést, amely annak idején úgy rendelte meg a korábbinál nehezebb Combino villamosokat, hogy megnövelték volna a vágányok teherbírását.

Megkezdheti 21 újabb KISS motorvonat gyártását a Stadler - közölte a MÁV. A 600 férőhelyes emeletes KISS vonatok az újszászi, a székesfehérvári és a győri vonalakon állnak majd forgalomba. A MÁV közölte azt is, hogy 2020 februárjától 11, 2020 végétől pedig további 8 KISS motorvonat szállítja majd az utasokat a legforgalmasabb Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vasútvonalakon.

Lemond a Magyar Liberális Párt vezetéséről Fodor Gábor. A politikus azzal indokolta döntését, hogy az új ellenzéki együttműködésben olyan vezetőre van szükség, akit nem terhelnek az elmúlt évek vitái. A liberálisok küldöttgyűlése elfogadta a pártelnök lépését, a tisztújítást november végéig megtartják.

Romániában benyújtotta lemondását a kisebbik kormánypárt három minisztere. Posztján marad ugyanakkor a liberálisok által jelölt, egy hónapja kinevezett külügyminiszter. A kisebbik koalíciós partner hétfőn jelentette be, hogy felbontja a kormányszövetséget, és ellenzékbe vonul, miután a kormányfő nem volt hajlandó eleget tenni a kabinet programjának módosítását és a közigazgatás karcsúsítását sürgető követelésnek.

Törökország szükség esetén élni fog önvédelmi jogával a damaszkuszi kormányerők észak-szíriai offenzívája után - jelentette ki a török elnök. Az Oroszországban tárgyaló Recep Tayyip Erdoğan elfogadhatatlannak nevezte a szíriai hadsereg Idlíb tartományban indított támadását, amely szerinte felborította a Törökország és Oroszország által megteremtett nyugalmat.

A legújabb 5G-s vezeték nélküli technológia segítségével, távirányítással végeztek el egy műtétet kínai orvosok. A négyórás ortopédiai beavatkozást egy sebészrobottal hajtották végre úgy, hogy az orvoscsoport Pekingben, a páciens pedig a fővárostól 136 kilométerre, egy tiencsini kórházban volt.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018