eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Újabb feladatok várnak a magyar külpolitikára - a nap hírei

A külügyminiszter szerint a magyar diplomáciát a jövőben is a nemzeti érdekek érvényesítése határozza meg. Már több mint 700 milliárd forint értékben jóváhagyta a kormány a Budapest Mobilitási Terv egyes projektjeit. A jövő évtől nemzetközi adót vetnek ki a világ legnagyobb informatikai cégeire. A nap legfontosabb hírei augusztus 26-án.

A magyar külpolitika a jövőben is a nemzeti érdekek érvényesítésére helyezi a legfőbb hangsúlyt - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a budapesti nagyköveti értekezleten azt mondta: a világban zajló kereskedelmi viták újabb feladatot rónak a magyar külpolitikára. Kiemelte: a gazdasági növekedés szempontjából kulcskérdés az export, illetve az országba érkező beruházások lendületének fenntartása.

Főként a filmgyártás, a digitalizáció, a vízgazdálkodás, a napenergia és a gyógyszeripar területén erősíti az együttműködést Indiával Magyarország - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai kollégájával folytatott budapesti tárgyalás után. Az indiai politikussal Varga Mihály pénzügyminiszter is egyeztetett, aki elmondta: India Magyarország egyik legfontosabb ázsiai partnere.

Augusztusban emelkedett a GKI konjunktúraindexe a majdnem két és fél éve nem látott alacsony előző havi szinthez képest. A Gazdaságkutató felmérése szerint ebben a hónapban nemcsak az üzleti várakozások javultak, hanem az elmúlt hónapokban hullámzóan alakuló fogyasztói bizalmi index is több mint egyéves csúcsára jutott.

Olajat és gázt talált a pakisztáni TAL blokkban a Mol. A napi 200 hordó olaj, és 300 hordó olajegyenértékes mennyiségű gázzal nőhet az olajtársaság kitermelése - írja a Portfolio. A Molnak 9 százalékos részsedése van a pakisztáni blokkban.

Már több mint 700 milliárd forint értékben jóváhagyta a kormány a Budapest Mobilitási Terv egyes projektjeit - közölte a főpolgármester. Tarlós István az Innováció és fenntartható fejlődés konferencián hangsúlyozta: folyamatosan cserélik korszerűbbre a budapesti közösségi közlekedés járműveit. A főpolgármester megismételte: megvan a pénzügyi fedezet a 3-as metró szerelvényeinek klimatizálására.

Tíz napig a postán is átvehető lesz a nyugdíjasok rezsiutalványa, ha a kézbesítő nem találja otthon a címzettet – közölte a Posta. A küldeményt a szabály szerint 10 munkanapig őrzi a Posta, csak ezután küldi vissza az államkincstárnak. Az újabb kézbesítést ott kell kérni.

Eddig 36 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az október 13-ai önkormányzati választásra. A Nemzeti Választási Iroda legújabb adatai szerint a voksolásra 311 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig 82-t.

Meghatározták a pótfelvételi ponthatárokat, ennek alapján 6.421-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben. A legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment-, a jogász, valamint a kereskedelem és marketing szak volt.

A Puskás Aréna építése mellett a stadion működését is Fürjes Balázs felügyeli 2020 augusztus elsejéig.A kormány határozata szerint a kormánybiztos felügyeleti jogokat kapott a 2020 labdarúgó Európa-bajnokság magyarországi mérkőzéseinek megrendezésével összefüggésben is.

Egy katona meghalt abban a balesetben, amely hétfő délelőtt történt az M7-es autópályán Székesfehérvár térségében - közölte a honvédelmi miniszter.Benkő Tibor elmondta: a honvédség konvoja szenvedett balesetet, amelyben öten megsérültek. A tárcavezető belső vizsgálat lefolytatását rendelte el a körülmények tisztázására.

A jövő évtől nemzetközi adót vetnek ki a világ legnagyobb informatikai cégeire. Az elsősorban a Google-t, az Amazont, a Facebookot és az Airbnbt érintő közteher bevezetését a legfejlettebb hét ország csúcstalálkozójának résztvevői hagyták jóvá. A G7-ek vezetői arról is döntöttek, hogy azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak az erdőtüzek megfékezésére az Amazonas-medencében fekvő országoknak.

Romániában felbomlott a kormánykoalíció, miután kilépett a szövetség kisebbik pártja.A Liberálisok és Demokraták Szövetsége két hete szólította fel a miniszterelnököt a kabinet átalakítására, illetve programjának megújítására, de a szociáldemokrata Viorica Dancila elutasította az ultimátumot.

Borneó szigetén építik föl Indonézia új fővárosát. Az államfő közölte, hogy a sziget délkeleti részén jelölték ki a város helyszínt, amely stratégiai jelentőségű, mivel az ország központi részén fekszik. A kormányzati intézmények 2024-re költözhetnek át az új indonéz fővárosba.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×