INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

diákhitel

diákhitel központ

magyar péter

nyelvvizsga

kettős állampolgárság

A Diákhitel bankkölcsön reklámja a főváros II. kerületében a Kacsa utcában, egy irodaház falán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Diákhitel 1: apró betűs részek a határon túliak számára

InfoRádió

A magyar állampolgárságú határon túli magyarok fiatalok is igényelhetik a Diákhitel 1-et – hívta fel a figyelmet a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. A kölcsönt külföldi tanulmányokhoz is igénybe lehet venni.

A magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok, vagyis a kettős állampolgárok a szabad felhasználású Diákhitel 1-et, szemben a képzési díjakra fordítható Diákhitel 2-vel, akkor is igénybe vehetik, amennyiben otthon folytatják tanulmányaikat – emelte ki Magyar Péter az InfoRádiónak nyilatkozva.

A lehetősséggel azonban nagyon kevesen élnek, Erdélyben például az elmúlt évben

az érintett 20 ezer diákból csupán 25-en vették igénybe

a havi 70 ezer forintos segítséget, ugyanez igaz a Délvidékre is. Ennek a legfőbb oka az lehet, hogy kevesen tudnak erről a jogi lehetőségről, véli a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A képzési díjakra fordítható Diákhitel 2-t viszont csak a Magyarországon tanulók igényelhetik.

Fontos, hogy a magyar állampolgárságon kívül mindkét hitel igényléséhez érvényes hallgatói jogviszony szükséges, továbbá magyarországi bankszámlával is rendelkeznie kell a hallgatónak. A Diákhitel 1-t természetesen külföldön tanuló magyar hallgatók is igénybe vehetik, ezzel jelenleg 3-400 svéd, német illetve franciaországi egyetemen tanuló diák él.

A hitelt minden esetben forintban kapják a Diákhitel Központtól az igénylők, és már arra is lehetőség van, hogy egy éven keresztű dupla összeget, vagyis 140 ezer forintot utaljanak, ami már egy nagy segítség lehet egy külföldi tanulás esetében is, emelte ki Magyar Péter.

A diákhitelek felvételéhez nincs szükség sem hitelbírálatra, sem fedezetre, és bármikor ingyenesen előtörleszthetők.

Október 1-jével kerül bevezetésre a

nyelvtanulásra igényelhető diákhitel,

ami elsősorban azt a több tízezer diákok fogja célozni, akik ugyan befejezték a tanulmányaikat, de a szükséges nyelvvizsga hiánya matt nem tudták megszerezni a diplomájukat. Számukra egy 500 ezer forintos, szabad felhasználású hitelkeret áll majd rendelkezésre, amely 1,99 százalékkal kamatozik, akárcsak a Diákhitel 1, és öt éven belül kell visszafizetni. Sikeres nyelvvizsga esetén pedig kamatmentessé válik, emelte ki a vezérigazgató.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Diákhitel határon túliaknak is
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018