eur:
394.94
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. Harmadszor tárgyalják újra első fokon a Prisztás József vállalkozó ellen 1996-ban elkövetett merénylet büntetőügyét. Az első perben Portik Tamást felbujtóként 11 év fegyházra ítélték, a gyilkosságot végrehajtó H. István tíz évet kapott. A Fővárosi Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el, de Portikékat ez alkalommal is bűnösnek találták, büntetésüket 15 évre emelték. Az ügyben 2017 végén állt be újabb fordulat, amikor a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanira ítélt Jozef Rohác azt mondta, más követte el a gyilkosságot, majd a perújítási nyomozásban magára vállalta a gyilkosságot.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

Épp most vesz 180 fokos fordulatot a Fenyő-gyilkosság ügye

P. Tamásra perújítás várhat, Gy. Tamás gyanúsítottként is visszakaphatja a befizetett óvadék összegét.

A Fővárosi Főügyészség – a Fenyő-gyilkossággal gyanúsított P. Tamás ügyében – megállapította, hogy a bizonyítékok alapján vádemelésnek lenne helye, azonban a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében

nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás.

- tudta meg az Infostart.hu

A Fővárosi Főügyészség hétfői közleménye szerint nincs helye újabb vádemelésnek olyan részcselekmény miatt, amely a már elbírált bűncselekmény egységébe tartozik, azonban nem képezte a jogerős határozatban megállapított tényállás részét. Ebben az esetben az elítélt terhére perújításnak lehet helye.

Korábban J. R. elkövetőt a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, míg ehhez kapcsolódóan P. Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség bizonyíthatónak látja, hogy P. Tamás nemcsak az Aranykéz utcai emberölésben volt felbujtója J. R-nek, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így P. Tamás cselekménye is több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet a tettes minősítéséhez igazodva.

Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség P. Tamás gyanúsított vonatkozásában előterjesztést tett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez, amely ügyészség hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához.

Mindez nem érinti a Gy. Tamás elleni büntetőeljárást, vele szemben az érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van.

Mivel a gyanúsított a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, ezért a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, valamint intézkedett az óvadék gyanúsítottnak történő visszaszolgáltatása iránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×