eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: Balázs Attila

Ezekről nem árt tudnia annak, aki diákmunkát keres

A nyári diákmunkát végző fiataloknak is jár szabadság – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságának csoportvezető bírája. Ilyés-Farkas Gabriella arról is beszélt, hogy jogsérelem esetén a diák munkavállalóknak mi a teendője.

A fő szabály a szabadságnál az, hogy a munkavállaló részére, a munkaviszonya alapján 20 nap alapszabadság és életkortól függően pótszabadság jár. Ez a 18. életévét be nem töltött munkavállalók esetén az alapszabadságon túl 5 munkanap pótszabadságot jelent. Amennyiben valaki egy évnél rövidebb foglalkoztatásban van – például diákmunka –, akkor esetükben az éves szabadság időarányos része jár.

"Ha a diák egy hónapig dolgozik, akkor a 25 napnak az egy tizenketted része, vagyis két munkanap illeti meg", szemléltette Ilyés-Farkas Gabriella, aki szerint általában a diák munkavállalók esetében a szabadságot pont a foglalkoztatás rövidsége miatt

nem szokták természetben kiadni

a munkáltatók, ilyenkor azonban a munkaviszony befejeződésével pénzben meg kell váltani.

A munkaviszonnyal kapcsolatban felmerülő problémákat először a munkáltatóval célszerű megvitatni, javasolta a szakértő, hozzátéve, hogy amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor természetesen a jogsérelemért a közigazgatási és munkaügyi bíróságokhoz lehet fordulni. "Lassabb eljárás, nem is gyakori, hogy ilyen rövid foglalkoztatás körében felmerült jogsérelem orvoslása érdekében a bírósághoz forduljanak a munkavállalók." Gyorsabb, és egyszerűbb, ha a diák, vagy annak törvényes képviselője a munkaügyi hatósághoz fordul.

Panaszt lehet benyújtani a kormányablakoknál,

vagy elektronikus úton a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási felügyeleti főosztályához is fordulhat, hívta fel a figyelmet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi bíróságának csoportvezető bírája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×