INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

trafik

törvény

lázár jános

parlament

Nemzeti dohánybolt bejárata a Mol Mozaik utcai töltőállomásán 2013. augusztus 2-án. A dohánybolt ezen a napon nyílt meg a jövő héten kezdődő Sziget fesztivál helyszíne közelében.

Szigorítanák a trafiktörvényt - itt a javaslat

A parlamenti honatyák kedden megkezdték a vitát Lázár János dohányzás visszaszorításáért felelős miniszterelnöki biztos terveiről. A kormány támogatja az előterjesztést.

A volt miniszter fenntartja azt a széles körben vitatott javaslatát, hogy a 2020 után születettek ne vásárolhassanak cigarettát. A miniszterelnöki biztos az autókban és a társasházi folyosókon sem engedélyezné a dohányzást, elvenné a koncessziós jogot attól a dohánybolttól, ahol háromszor egymás után kiskorút szolgáltak ki, és csökkentené a trafikok számát. A mai 3 ezer helyett csak 4 ezer lakosra jutna egy ilyen üzlet. Lázár János visszaszorítaná az e-cigaretták árusítását is, és szűkítené a dohánytermékek közvetett reklámozásának lehetőségeit.

"Amennyit az adóbevétel hoz a cigarettából, annál jóval többet veszítünk az egészségügyi kasszából, és jóval többet veszítenek a munkáltatók azzal, hogy megbetegszenek a dolgozók."

A kormány támogatja az előterjesztést, megfontolandónak tartják - jelezte Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.

  • A fideszes Barcza Attila szerint Lázár János javaslata erősebb védelmet biztosít a fiataloknak és visszaszorítja a feketekereskedelmet.
  • A kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc üdvözölte, hogy a jogszabály kötelezővé tenné a bírságolást, ha kiskorúakat szolgálnak ki a trafikokban.
  • A szocialista Tóth Csaba azt mondta, hogy a törvény nem a fiatalok védelméről szól, hanem arról, hogy a kormány még jobb helyzetbe hozza trafikosokat.
  • A DK-s Arató Gergely is úgy véli, hogy a Fidesz csak a dohánypiaci monopóliumát védi ezzel az indítvánnyal.
  • A jobbikos Szilágyi György javaslatot tett arra, hogy a vásárlók és az eladók biztonsága érdekében szedjék le a belátást akadályozó fóliát a trafikok kirakatáról, hogy a bűnözők ne támadják a trafikokat.

Lázár János javaslata a most megkezdődött általános vita és az uniós notifikáció után, ősszel kerülhet vissza az Országgyűlés elé.

A Parlament elfogadta kedden a lex Czeglédyt és az akadémiai kutatóintézetek leválasztását célzó törvényjavaslatot, ám elhalasztották a köznevelési törvény zárószavazását. Emellett engedélyt adtak az USA fegyveres erőinek magyarországi állomásozására.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Trafiktörvény
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018