eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Levadászva.hu

Rettenetes pusztítást végzett a vihar Szabolcsban - videó

Épületekre dőlt fák, kitört villanyoszlopok és leszakadt vezetékek eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét. Több mint 70 településen nincs áram a megyében, az áramszünet miatt több magyar-ukrán és magyar-román határátkelőnél szünetel a forgalom.

Dudás Szilvia, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, a legnagyobb pusztítást Kisvárda környékén okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az orkánerejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, több út pedig járhatatlanná vált.

Kora estig több mint ezer segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, néhány településen belül egyszerre több mint tíz riasztás érkezett a tűzoltókhoz. Mint mondta, az egységek megfeszített munkával folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét fél kettőkor érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel,

a térségben legalább harminc milliméter eső esett.

  • Bökönyben kémény dőlt rá egy családi ház tetejére,
  • Nyíregyházán garázsokba folyt be az esővíz,
  • Nyírlugoson fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól,
  • Gyulaházán tornaterem, Kisvárdán pedig középiskola tetejét vitte le a szél.

Így csapott le az évtized vihara Kisvárdára:

A felvétel készítőinek beszámolója szerint tíz perc alatt szinte éjszakai sötétség borult a környékre, amelynek először homokviharral, majd jéggel és esővel kellett megküzdenie a viharos szélben.

Nem úszta meg a kisvárdai gimnázium teteje sem, így nézett ki a szupercella után:

Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni. Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.

A rendőrség azt közölte, hogy a vihar okozta áramszünet miatt szünetel a határforgalom a magyar-ukrán határon, a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar-román határon a vállaji közúti határátkelőhelyen.

A Szabolcs Online beszámolójában azt írta,

a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat.

Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.

Több mint 70 településen nincs áram

Varga Ivett, az E.ON szóvivője elmondta: jelentős károkat okozott a vihar az áramhálózatban, az erős szél több településen villanyoszlopokat tört ki és elektromos vezetéket szakított le.

A városok közül

Kisvárdán, Mátészalkán, Nagyecseden, Vásárosnaményban és Dombrádon, a kisebb községek közül például Kocsordon, Ajakon, Ófehértón és Bátorligeten nincs áram.

Egy-egy hálózati szakasz több pontján keletkeztek károk, amelyek kijavítására a szolgáltató a szomszédos megyékből csoportosít át szakembereket, és szerződéses partnereket is bevon a kármentesítésbe.

A viharról korábbi cikkeinket ITT olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×