eur:
394.29
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Világi Oszkár klubtulajdonos a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia átadása előtt tartott sajtótájékoztatón a szlovákiai Dunaszerdahelyen 2018. november 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Világi Oszkár: lelkesedés és elhivatottság kell a klubtulajdonláshoz

Szlovákiában a szenvedély vezerli a sportklubok tulajdonosait – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Világi Oszkár, a MOL-Csoport igazgatóságának tagja, a dunaszerdahelyi futballcsapat, a DAC tulajdonosa. Hozzátette: a DAC-nak jelentős közösségépítő szerepe van a felvidéki magyarság körében.

Szlovákiában az állam nem támogatja jelentősen a futballklubokat, a dunaszerdahelyi futballcsapat fenntartását leginkább a szenvedély vezérli – mondta az Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi klub, a DAC tulajdonosa. A MOL-Csoport igazgatóságának tagja, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: kevés támogatást kapnak az államtól, mindössze 150 ezer eurót kap a klub a televízióközvetítésekből és más juttatásokból. A kiadásokat a tulajdonosok fedezik – tette hozzá.

Az átlagos szlovák klubok a futballban és a jégkorongban is alacsonyabb költségvetéssel dolgoznak, ezért fontos a lelkesedés és az elhivatottság

– hangsúlyozta Világi Oszkár.

Mikor átvette a klub vezetését, 1,2 millió euró volt a költségvetés, azóta 5,4 millió euró. A kisebb klubok évi 600 ezer eutótól 1,2 millióig terjedő skálán mozgó pénzösszegből tartják fenn magukat.

A dunaszerdahelyi futballcsapat tulajdonosa arról is beszélt, hogy a DAC-nak jelentős közösségépítő szerepe van a felvidéki magyarság körében. Nagyon sokan azért járnak oda, mert az összetartozás, együttlét sokat jelent számára – mondta.

Világi Oszkár hozzátette: az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a csapat szurkolótábora, egyre több törzsszurkoló jár a DAC mérkőzéseire.

Himnuszbotrány

A szlovák himnusztörvény körüli botrány nem volt része az európai parlamenti választás kampányának, a jogszabály kommunikációja leginkább a Híd pártnak ártott – mondta a klubtulajdonos. Az elmúlt évek választási kampányai közül ebben volt a legkevesebb nemzetiségi él – jegyezte meg Világi Oszkár, hozzátéve: még a szélsőséges politikusok is vigyáztak arra, hogy ne legyen magyarellenes kirohanások.

A botrány alapját adó konfliktus évek óta benne van a levegőben, mivel sokan nehezményezték, hogy magyar himnusz szól egyes meccseken. Annak azonban örül, hogy a vita kirobbanása miatt lehetett erről beszélni, és így azt is átadhatták, hogy ez az Istenhez való fohász egyik formája a magyarságnak. „Ez az üzenet át is ment, ez a vita ma nem létezik” – fogalmazott, hozzátéve: a jogalkotó visszaállította az eredeti állapotot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×