INFORÁDIÓ 
2019. október 21. hétfő
Orsolya

világi oszkár

dac

labdarúgás

szlovákia

aréna

Dunaszerdahely, 2018. november 16. Világi Oszkár klubtulajdonos a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia átadása előtt tartott sajtótájékoztatón a szlovákiai Dunaszerdahelyen 2018. november 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Világi Oszkár: lelkesedés és elhivatottság kell a klubtulajdonláshoz

Infostart / InfoRádió

Szlovákiában a szenvedély vezerli a sportklubok tulajdonosait – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Világi Oszkár, a MOL-Csoport igazgatóságának tagja, a dunaszerdahelyi futballcsapat, a DAC tulajdonosa. Hozzátette: a DAC-nak jelentős közösségépítő szerepe van a felvidéki magyarság körében.

Szlovákiában az állam nem támogatja jelentősen a futballklubokat, a dunaszerdahelyi futballcsapat fenntartását leginkább a szenvedély vezérli – mondta az Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi klub, a DAC tulajdonosa. A MOL-Csoport igazgatóságának tagja, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: kevés támogatást kapnak az államtól, mindössze 150 ezer eurót kap a klub a televízióközvetítésekből és más juttatásokból. A kiadásokat a tulajdonosok fedezik – tette hozzá.

Az átlagos szlovák klubok a futballban és a jégkorongban is alacsonyabb költségvetéssel dolgoznak, ezért fontos a lelkesedés és az elhivatottság

– hangsúlyozta Világi Oszkár.

Mikor átvette a klub vezetését, 1,2 millió euró volt a költségvetés, azóta 5,4 millió euró. A kisebb klubok évi 600 ezer eutótól 1,2 millióig terjedő skálán mozgó pénzösszegből tartják fenn magukat.

A dunaszerdahelyi futballcsapat tulajdonosa arról is beszélt, hogy a DAC-nak jelentős közösségépítő szerepe van a felvidéki magyarság körében. Nagyon sokan azért járnak oda, mert az összetartozás, együttlét sokat jelent számára – mondta.

Világi Oszkár hozzátette: az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a csapat szurkolótábora, egyre több törzsszurkoló jár a DAC mérkőzéseire.

Himnuszbotrány

A szlovák himnusztörvény körüli botrány nem volt része az európai parlamenti választás kampányának, a jogszabály kommunikációja leginkább a Híd pártnak ártott – mondta a klubtulajdonos. Az elmúlt évek választási kampányai közül ebben volt a legkevesebb nemzetiségi él – jegyezte meg Világi Oszkár, hozzátéve: még a szélsőséges politikusok is vigyáztak arra, hogy ne legyen magyarellenes kirohanások.

A botrány alapját adó konfliktus évek óta benne van a levegőben, mivel sokan nehezményezték, hogy magyar himnusz szól egyes meccseken. Annak azonban örül, hogy a vita kirobbanása miatt lehetett erről beszélni, és így azt is átadhatták, hogy ez az Istenhez való fohász egyik formája a magyarságnak. „Ez az üzenet át is ment, ez a vita ma nem létezik” – fogalmazott, hozzátéve: a jogalkotó visszaállította az eredeti állapotot.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Világi Oszkár a szlovák futballhelyzetről
 


Világi Oszkár a himnuszbotrányról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018