eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Friss információk a rendőrségi büntetőpontok rendszeréről

Bár igény lenne rá, továbbra sem megoldott a közlekedési büntetőpontok online lekérdezhetősége.

Már 2015-ben is a tervek között szerepelt a járművezetők büntetőpontjainak online elérhetővé tétele. Erről négy éve az azóta megszűnt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökhelyettese, Nagy Lajos beszélt az InfoRádióban. Az akkori tervek szerint a meglévő ügyfélkapus azonosítókkal lehetett volna használni a rendszert.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala egy évvel később, 2016. december 31-én megszűnt, jogutódlással beolvadt a Belügyminisztériumba. A büntetőpontok, vagy az új rendőrségi szakzsargon szerint a közúti közlekedési előéleti pontok azóta sem lettek online elérhetőek. Az ORFK az InfoRádió kérdésére írásban megerősítette:

azoknak, akik tudni szeretnék, hány ilyen pontjuk van, kizárólag írásban, postai úton nyújtanak – ingyenesen – tájékoztatást.

A jelenlegi szabályozás szerint a 2001-ben bevezetett és 2013-ban szigorított rendszerben 18 pont összegyűjtése esetén a hatóság felfüggeszti a vétkes jogosítványát.

  • Ittas vezetésért például 11,
  • közúti baleset okozásáért 9 pont jár,
  • piroson áthajtásért 8,
  • de ha bevont jogosítvánnyal vezet valaki, az is 6 pontos szabálysértésnek minősül.
  • A vezetés közbeni mobilozás 3 pont.

De ez csak néhány példa a sokból. A pontok három év után évülnek el, de a sofőrök maguk is csökkenthetik pontjaik számát, ha önkéntes továbbképzésen vesznek részt. 13 pont elérésekor értesítik a vétkes sofőrt.

Aki tudni szeretné, mennyi élő büntetőpontja van, az online rendszer hiányában kizárólag postai úton kap arról tájékoztatást a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Közlekedési Igazgatási Osztályától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×