eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Elképesztő: minden lámpaváltásnál akadnak mobilozó sofőrök

Egy autós szakportál forgalmas csomópontokon maga leste meg az autósokat, miután nem kapott információkat a rendőrségtől.

Rengetegen telefonálnak vezetés közben - írja számos statisztikai adatra és közúti kamerafelvételekre támaszkodó cikkében a Vezess.hu.

Mint a cikk rámutat, a mobilozás vezetés közben körülbelül négyszeresére növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát,

a telefonáló vezető reakcióideje 50 százalékkal romlik a nem telefonálóhoz képest, ami nagyjából az enyhe alkoholos befolyásoltságnál mért késedelemmel egyenértékű.

Pedig mindenki tudja a főszabályt:

a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobilt nem használhat,

és ugyanez vonatkozik a motorosokra, biciklistákra, háromkerekű járművel közlekedőkre is.

A legbiztosabb elkerülés telefonfüggőknek a headset vagy a kihangosító, a nyomkodást pedig már különféle applikációkkal ki lehet váltani.

Arról egyelőre nincs adat, hogy a rendőrségi VÉDA kamerarendszer segítségével lebukók büntethetők-e, illetve arra sem, hogy ténylegesen hány baleset varrható a telefonálás nyakába, de a Vezess.hu úgy tudja, a kamerarendszer alapján csak akkor számíthat kézben tartott telefonnal kapcsolatban büntetésre az autós, ha közben átlépte a megengedett sebességhatárt is, ilyenkor ugyanis az eljárás során már ténylegesen előkerül a felvétel.

A bizonytalan helyzetben a Vezess.hu Adatvadászatba kezdett néhány forgalmasabb kereszteződésbe kiállva. Nem számították "vétkesnek" a pirosban állva mobilozókat, de általános képként azt tapasztalták, hogy nem kevesen telefonálnak, van, aki a fülére szorítva, van, aki kihangosítóval, kézben tartva a telefont. Vannak még a telefonnyomkodók, akiket így a látásban is akadályoz a készülék, nem csak a mozgásban.

"Csak nagy ritkán kellett két lámpányit várni arra, hogy valaki telefonnal a kézben suhanjon el a kamera előtt"

- foglalta össze tapasztalatát a cikkíró.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×