eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Bezárják a Keleti pályaudvart, komoly átalakítás kezdődik

A felújítás két hétig tart, rengeteg vasútvonalat és vonatot érint, hiszen félezer vonatot fogad naponta a pályaudvar, ezek a munkálatok két hete alatt több pályaudvarra kerülnek át.

A felújítás két hete alatt, május 13. és 26. között olyan, előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom.

  • Javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán,
  • a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat,
  • karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást.
  • Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba,
  • lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat,
  • kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat.
  • Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken.
  • Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.

A vasúttársaság egy korábbi közleményben arról írt, hogy több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a vasúttársaság várakozása szerint a Keleti pályaudvaron

  • javul a különböző berendezések működése,
  • jelentősen csökken a meghibásodások száma,
  • megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése,
  • javul a menetrend,
  • csökken a műszaki üzemzavarok száma.

Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója az InfoRádióban nagyon fontosnak nevezte, hogy a felújítás két hete alatt utazás előtt mindenki érdeklődjön, mert rengeteg vasútvonalat és vonatot érintenek a munkálatok, hiszen mintegy félezer vonatot fogad naponta a Keleti pályaudvar. Ezek most több pályaudvarra kerülnek át.

Egyes vonatok a Déli pályaudvarra és Kelenföldre, mások Kőbánya-Kispestre valamint Kőbánya felsőre és Zugló megállóhelyre kerülnek át, minden, a lezárással kapcsolatos információ megtalálható a MÁV honlapján.

A MÁV kommunikációs igazgatója azt is elmondta, hogy a kéthetes zárlat érinti egyebek között érinti

  • a Budapest–Győr–Hegyeshalom,
  • a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs,
  • a Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely,
  • a Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalat.

A nemzetközi forgalom tekintetében is lehet változásokra számítani. Általánosságban elmondható, hogy a nyugati irányból érkező vonatok a Déliben illetve Kelenföldön állnak meg, a Berlin irányából érkező vonatok a Nyugati pályaudvaron, míg a Románia felől érkező vonatok Kőbánya-Kispesten állnak majd meg a Keletiben zajló munkálatok alatt. A teljes karbantartás 2,1 forintba kerül, amit a MÁV saját forrásból biztosít - mondta Loppert Dániel.

Több mint 170 ezer utast érint

A Keleti pályaudvar lezárása a MÁV számításai szerint két hét alatt 160 ezer jegyet váltó és további 11 ezer bérletes utast érint. A jegyértékesítési rendszert a fogadó pályaudvarokon megerősítik, a vasúti internetes keresőkben - köztük az Elvira oldalon és a vonatinfo mobilalkalmazásban, a www.mav.hu/keleti honlapon - a változást átvezették, ezért érdemes ezeket is használni a tájékozódáshoz - mondta Kormányos László, a MÁV-Start igazgatója.

A Keleti pályaudvar bezárása alatt a Thököly útról megközelíthető nemzetközi pénztárban árulnak majd belföldi jegyeket is a nemzetközi vasúti jegyek mellett, de a vasúti jegyek az interneten és a vonatinfó alkalmazáson is megvehetők.

A zárlat a budapesti tömegközlekedésre is hatással lesz

Loppert Dániel elmondta, hogy az utasok tájékoztatására 100 táblát - és a BKK-val is egyeztetve - további 150 tájékoztatót helyeztek el vidéken és Budapesten.

A Keleti pályaudvar bezárása alatt Piliscsaba és Pécel között kísérleti jelleggel a Budapest körvasúton is járnak majd a vonatok,

ezen a szakaszok Üröm és Rákoscsaba között Budapest bérlettel is fel lehet szállni.

A BKK a 37 és a 37/a villamosokon Sörgyár és Blaha Lujza tér között elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, igazolványokat, ezeket a villamosokat és a 4-es metrót sűrűbben közlekedtetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×