eur:
393.52
usd:
368.48
bux:
65936.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyarország még az idén megkapja Oroszországtól a jövő évre esedékes földgáz-mennyiség egy részét - a nap hírei

Átalakul a szakképzés jövő ősszel. Nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a párizsi Notre-Dame- székesegyház huszártornyának újjáépítésére.

Magyarország még az idén megkapja Oroszországtól a jövő évre esedékes földgáz-mennyiség egy részét - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Budapesten fogadta a Gazprom igazgatótanácsának elnökét, ami után elmondta: a korábbi szállítást azért kérte a magyar kormány, mert bizonytalanná vált az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője.

Jóváhagyta a termékek kettős minőségét tiltó fogyasztóvédelmi jogszabályt az Európai Parlament. Az irányelv szerint a terméket, amelynek országonként eltérő a minősége, nem címkézhetik fel ugyanúgy és látszólag ugyanazzal a márkanévvel a vállalatok, mert az a fogyasztók félrevezetését jelenti. Az Agrárminisztérium szerint a V4-országok összefogásának köszönhető az uniós döntés.

Kinevezte Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé Áder János köztársasági elnök. Az UniCredit Bank Hungary korábbi elnök-vezérigazgatója március végén a parlament gazdasági bizottsága előtt azt mondta: a magyar gazdaság még másfél évig biztosan nő. Arra is felhívta a figyelmet, az elmúlt tíz évben jelentősen megváltozott a magyar bankrendszer tulajdonosi szerkezete, megnőtt a magyar tulajdonosok aránya, ami szembe megy a régiós trendekkel.

Jövő ősszel a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig 3 éves szakképző iskolákká alakulnak - jelentette be a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné a Szakképzés 4.0 stratégiáról azt mondta: ehhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezetet készít. Az új stratégiát 2020 szeptemberétől tervezi bevezetni a kabinet.

Elkerülhetőnek tartja az aszályt mesterséges vízpótlással a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület közleménye felidézte, hogy a vízgazdálkodásért felelős belügyminiszter április 1-jével hirdette ki a tartósan vízhiányos időszakot, amely alatt az öntözést végző termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek, vízkészlet-járulékot nem kell fizetni, a vízszolgáltatás alapdíjának 70 százalékát pedig átvállalja az állam.

Az MSZP-Párbeszéd is összegyűjtötte az európai parlamenti listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlást. Így már 2 pártszövetség, és 3 párt állíthat listát május 26-ára. Tóth Bertalan pártelnök, EP listavezető azt mondta: pártja és a Párbeszéd abban az Európában hisz, amely a szolidaritásról, az együttműködésről szól.

Megnyitották a jelentkezést a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztásra. Az aHang néven működő kampányplatform közölte: egy olyan szavazási rendszert fog bemutatni, amelynek hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Puzsér Róbert kampányfőnöke a szocialisták újabb nyomásgyakorlási kísérletének nevezte az előválasztás megnyitását. Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy az aHangot Puzsér Róbert javaslatára kérték fel a lebonyolításra.

Megállapodott a HungaroControl és a légiirányítókat képviselő szakszervezet, így elmarad az április 23-ától tervezett határozatlan idejű sztrájk. A cég közleménye szerint minden vitás kérdésben sikerült megállapodni. Az érdekképviselet 21 pontban követelte a munkakörülmények javítását és a kedvezőbb munkaidő beosztást.

Nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a párizsi Notre-Dame- székesegyház huszártornyának újjáépítésére. A francia kormányfő azt mondta: a pályázat segítségével döntik el, hogy az eredeti másolatát építik meg vagy a modern kor technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség.

Az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül is lehet csatlakozni a Notre-Dame újjáépítéséért indult nemzetközi összefogáshoz. Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója kiemelte: fontosnak tartják, hogy biztonságos adományozási csatornát kínáljanak mindazoknak, akik segíteni szeretnének.

Jóváhagyta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség megerősítéséről létrejött egyezséget az Európai Parlament. A határozat értelmében a megnövelt létszámú Frontex technikai és operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére.

Megszavazta az online terrorista propaganda hatékonyabb eltávolítását célzó javaslatokat az Európai Parlament. A határozat értelmében az érintett tartalomszolgáltatóknak a hatósági utasítást követően legfeljebb egy órán belül törölniük kellene az uszító tartalmakat az internetről.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×