eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett állt ki Orbán Viktor - a nap hírei

Teljesen beomlott a párizsi Notre-Dame tetőszerkezete a tűzben. Figyelmeztető sztrájk lehet szerdán a légiforgalmi irányítóknál. Egyre inkább kilométereket és nem üzemanyagot akar értékesíteni MOL - jelentette ki a cég elnök-vezérigazgatója. A nap legfontosabb hírei április 15-én.

A Notre Dame székesegyház egyik harangtornyát is elérte a tűz, amely már elpusztította a gótikus épület huszártornyát és födémszerkezetét.A lángok a felújítás alatt álló, felálványozott torony közelében csaptak fel kora este. A környéket kiürítették, a katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta hétfőre tervezett televíziós beszédét.

Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett állt ki Orbán Viktor miniszterelnök Szabadkán. A két kormány együttes ülése után a magyar miniszterelnök beszélt a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítéséről, a Szabadka-Szeged és a Szabadka-Baja közötti vasútvonal hiányzó szakaszainak megépítéséről, illetve modernizációjáról. Ana Brnabic szerb kormányfő köszönetet mondott az európai integráció területén nyújtott magyar támogatásért, a gazdasági együttműködésért, valamint a magyarországi szerb kisebbség támogatásáért.

A pénzügyminiszter szerint a Magyarországon működő német cégek stabilnak és jónak tartják a magyar gazdasági környezetet, ugyanakkor egyre nagyobb kihívásnak látják a munkaerőhiányt. Varga Mihály a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén azt hangsúlyozta, hogy a családvédelmi intézkedésekkel nem csak a demográfiai helyzetet, de a munkerőpiaci gondokat is orvosolni akarja a kormány.

A Mol egyre inkább kilométereket akar értékesíteni, nem üzemanyagot - jelentette ki az olajtársaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy újabb városokban jelenhet meg hamarosan a Mol Limo, és a közösségi közlekedésben is hasonló projektben gondolkozik a cég. Hangsúlyozta az elektromos autózás fontosságát is, mert jelenleg ez a legalkalmasabb technológia arra, hogy az üzemanyagokat a nagyvárosokban kiváltsa. A MOL elnök-vezérigazgatója hozzátette ugyanakkor, hogy a társaság alaptevékenysége még évtizedekig meghatározó marad.

Vegyesvállalat alapításáról írt alá részletes szándéknyilatkozatot az MVM Zrt. és az új paksi blokkot építő orosz Roszatom egyik tagvállalata a 11. Atomexpón. A megállapodás szerint a két alapító 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd az új vegyesvállalatban, amely erőművek számára nyújt karbantartási szolgáltatást. A Roszatom nemzetközi szervezete, a Rusatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem között létrejött szándéknyilatkozat pedig alapot teremt az együttműködéshez a tudományos képzés területén.

Figyelmeztető sztrájk lehet szerdán a légiforgalmi irányítóknál, ha addig nem születik megállapodás a szakszervezet és a munkáltató között. A munkabeszüntetés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér induló és érkező forgalmát, valamint a Magyarország felett átrepülő forgalmat is érintheti, kisebb késések lehetnek. A munkabeszüntetés szerdán 11 és délután 1 óra között várható, ezalatt Budapesten 15 gép landolását tudják megoldani, az átrepülő forgalomban pedig óránként 46 gépet tudnak majd kezelni.

Vida József érdekeltségébe kerülhet a TV2 médiacsoport.Az üzletember jelezte, hogy a tárgyalások menetétől és eredményétől függően a tranzakció júniusban zárulhat le. Vida József a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója, de vannak magánbefektetései a pénzügyi, a banki informatikai, az ingatlanbefektetési és a pénzügyi tanácsadási szektorban.

Véget ér a hivatalos fűtési szezon holnaptól. Herpai Attila, a FŐTÁV PR és kommunikációs csoportvezetője az InfoRádióban elmondta, hogy a távfűtéses lakásokban a következő egy hónapban csak akkor lesz fűtés, ha a hőmérséklet a szerződésben rögzített alá csökken, vagy ha ezt a lakóközösség külön kéri. A távhőszolgáltatásba bekapcsolt otthonok száma folyamatosan nő.

Vádat emelt a Volkswagen-csoport volt vezetője ellen a németországi Braunschweig ügyészsége. Martin Winterkorn ellen különösen súlyos csalás, hűtlen kezelés és több más bűncselekmény elkövetése a vád. Az ügyészség közleménye szerint a VW igazgatótanácsának 2015-ben lemondott elnöke elsősorban azzal követett el törvénysértést, hogy elmulasztotta az európai és amerikai hatóságokat illetve az érintett vásárlókat tájékoztatni, miután 2014 májusában tudomást szerzett a dízelmotorok károsanyag-kibocsátási értékekeit manipuláló szoftver telepítéséről.

Változik a vonatok közlekedési rendje a húsvéti hosszú hétvégén. Április 18-án a pénteki, 19-én a szombati, 20-án és 21-én az ünnepnapi, 22-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A vasúttársaság csúcsforgalomra számít az ünnepek alatt, ezért a pénztárak előtti sorban állás elkerülésére a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×