eur:
392.57
usd:
365.45
bux:
66589.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az év végéig szeretné létrehozni az akadémiai kutatóintézeti hálózat új struktúráját az innovációs és technológiai miniszter - a nap hírei

Nyilvántartásba vette az első három pártlistát a május 26-ai európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság. Szlovákiában megvétózta az államfő a parlament által elfogadott úgynevezett himnusztörvényt.

Zajterhelési illeték bevezetésével is ösztönözné a szaktárca a légitársaságokat, hogy gépeik éjfél előtt érkezzenek meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre - mondta az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a Légiközlekedési és Repülőgép-ipari Tanács csütörtöki alakuló ülése után két hét múlva teszik le az asztalra konkrét javaslataikat. A Magyar Tudományos Akadémia ügyéről azt hangsúlyozta: a tárca az év végéig létre kívánja hozni az akadémiai kutatóintézeti hálózat új struktúráját, az erről szóló előterjesztés május 6-án kerül az MTA közgyűlése elé, a kormány ezután hozza meg a döntést.

Ősszel kerülhet piacra a nyugdíjcélú állampapír - közölte a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Balogh László a Napi.hu hírportál konferenciáján elmondta: a nyugdíjcélú állampapír az ilyen megtakarítással még nem rendelkezőket célozza meg, infláció feletti hozamot kínálva. Hozzátette: a kormány arra számít, hogy a júniusban bevezetendő nemzeti állampapír hamar népszerű lesz, a nyugdíjcélú viszont fokozatosan, több év alatt terjedhet el.

Nyilvántartásba vette az első három pártlistát a május 26-ai európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság. Így hivatalosan is listát állított a Fidesz-KDNP, a Jobbik és a Momentum, miután összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást. A Fidesz-KDNP 63 névből álló listájának élén Trócsányi László igazságügyi miniszter szerepel. A Jobbik 21 nevet tartalmazó listáját Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese és frakcióvezetője vezeti. A Momentum 21 nevet felsoroló listáját Cseh Katalin a párt elnökségi tagja vezeti.

A Demokratikus Koalíció is együttműködik az európai parlamenti választási kampányban a korábbi kormányok néhány miniszteréből és államtitkárából alakult V21 csoporttal. Az erről szóló megállapodást Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Balázs Péter, a V21 társelnöke írta alá. Balázs Péter korábbi külügyminiszter és uniós biztos elmondta, hogy korábban már megállapodást kötöttek a Jobbikkal és a Momentummal, miközben készülnek a megállapodásra az MSZP-Párbeszéd pártszövetséggel is.

A nézeteltérések tisztázásáért egyeztetésre várja a Miniszterelnökséget vezető minisztert a Mazsihisz. A szervezet a józsefvárosi pályaudvar helyén tervezett holokauszt emlékhely ügyéről szeretne tárgyalni Gulyás Gergellyel. A Magyarországi Zsidók Hitközsége Szövetsége úgy fogalmaz: üdvözli Gulyás Gergely múlt heti nyilatkozatát, miszerint a magyar kormány számára fontos a holokauszt emlékezete.

Elmarad a Chinoin-Sanofi dolgozóinak határozatlan időre meghirdetett sztrájkja, miután létrejött a bérmegállapodás az érdekképviselet és a cégvezetés között. Székely Tamás, az ágazati szakszervezet elnöke közleményében azt írta: március 1-re visszamenőleg sávosan, a különböző fizetési kategóriáknak megfelelően 21.000.-, 18.500.- és 9 ezer.- forintos havi béremelésben részesülnek a munkavállalók a cég korábban már egyoldalúan bejelentett 3 százalékos béremelésén felül.

Átadták a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat új és felújított szakrendelőit Budapesten. A Teréz körúti rendelők fejlesztése több mint 400 millió forintba került. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapítványi elnöke elmondta, a tavaly kezdett átépítés eredményeként három új szakrendelőben fogadhatják a hátrányos helyzetű, rászoruló gyerekeket.

Autómegosztó szolgáltatást indít Budapesten a német hátterű DriveNow. A magyarországi jogtulajdonos Wallis cégcsoporthoz tartozó vállalat 240 autóval indítja a szolgáltatást, a nyolc modell között 40 elektromos autó is lesz. Ez lesz a DriveNow első kelet-közép-európai helyszíne.

Szlovákiában megvétózta az államfő a parlament által elfogadott úgynevezett himnusztörvényt. Andrej Kiska egy héttel az első tiltakozások után jelentette be döntését. Az állami jelképekre vonatkozó jogszabály márciusban elfogadott módosítása szerint külföldi ország himnuszát csak akkor lehet nyilvános rendezvényen előadni, ha jelen van az érintett ország hivatalos küldöttsége. A döntés megvétózását kérte az államfőtől a többi között a felvidéki Magyar Közösség Pártja, valamint a törvényt ugyancsak megszavazó Most-Híd párt elnöke.

Őrizetbe vette a brit rendőrség a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját. Julian Assange hét éve tartózkodott Ecuador londoni nagykövetségén, de a dél-amerikai ország megvonta tőle a menedékjogot. Az ecuadori államfő azzal indokolta a döntést, hogy a férfi többször megsértette a nemzetközi egyezményeket. Az illetékes londoni bíróság azért tartotta fenn a letartóztatási parancsot, mert a WikiLeaks alapítója korábban nem jelent meg a törvényszék előtt. Emiatt a bűncselekmény miatt egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt első negyedéves gyorsjelentésében a Microsoft, a folyó negyedévre megfogalmazott kilátások azonban vegyesek a menedzsment bevételprognózisa kisebb csalódást okozott. A mesterséges intelligencia beruházások felpörögtek a Microsoftnál, a szektortársakhoz hasonlóan, és a költekezés a következő negyedévekben is fennmarad a menedzsment közlése szerint. A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Microsoft árfolyama közel 4 százalékot emelkedett zárás után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×