eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A keresztény kultúrát nevezte minden erő forrásának a miniszterelnök - a nap hírei

Jóváhagyta az MSZP-vel korábban kötött megállapodást a Párbeszéd kongresszusa. Első díjat nyert Washingtonban. az Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatóinak csapata.

A keresztény kultúrát nevezte minden erő forrásának a miniszterelnök Pesterzsébeten, a Klapka téri református templom felszentelésének hálaadó ünnepén. Orbán Viktor azt mondta: sokan vitatják vagy egyenesen tagadják a kereszténység és Európa sorsának összefonódását, de a magyarok úgy tartják, hogy a keresztény kultúra nélkül nincs szabadság és nincs európai élet sem. A kormányfő szerint ma különösen fontos emlékeztetni arra, hogy kétezer év óta Európa minden jelentős megújulása valamiképpen a kereszténységből indult el.

Egyhangú döntéssel jóváhagyta az MSZP-vel korábban kötött megállapodást a Párbeszéd kongresszusa. Ez alapján Jávor Benedek a negyedik helyen szerepel a közös EP-listán. Jávor Benedek kampányukat úgy jellemezte, hogy mindenütt ott lesznek és meggyőzik az embereket arról, Magyarország sorsa azon is múlik, hogy mekkora támogatottságot kap az ellenzék. Az EP-képviselő úgy fogalmazott: a Fidesz lemondott a magyar érdekérvényesítésről Európában. Jávor Benedek felhívta a figyelmet, hogy hétfőtől hivatalosan is megkezdik az aláírásgyűjtést.

Az EP-választási kampány kezdetén a Fidesz messze a leghatékonyabb párt a közösségi média használatában – állapította meg a Médianéző Központ. A kormánypárt hivatalos Facebook-oldala teljesített a legjobban, mert a vizsgált 7 párt bejegyzéseire adott összes interakció 57 százaléka kötődik a Fideszhez. Ez bejegyzésenként csaknem 5 ezer aktivitást jelent. Az ellenzéki pártok között a Demokratikus Koalíció előretörése figyelhető meg, a sor végén pedig a Momentum és LMP áll.

Az innovációs tárca szerint a Magyar Tudományos Akadémia átvilágításáról készült jelentés is alátámasztja a kutatóintézetek átalakítását. A közlemény szerint a kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne, a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaságot érdemben szolgáló szabadalmakban, találmányokban hasznosuljanak. Négy hónapig több mint 60 szakértő dolgozott a most elkészült jelentésen, köztük a tárca és az akadémia által delegált tagok, továbbá független szakértők.

Ismét első díjat nyertek magyar egyetemisták a joghallgatók nemzetközi versenyében Washingtonban. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatóinak csapata az 1960 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyben nyerte el a 2019 világbajnoka címet. Az ELTE diákjai száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között lettek a legjobbak, olyan tekintélyes egyetemek hallgatóit utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale és Berkeley, vagy a londoni King's College.

A megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet az illetékes szervezetek az idei egészség világnapján. Az Egészségügyi Világszervezet minden évben április 7-én egy-egy fontos egészségügyi területre hirdeti meg kampányát. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az M1-en közölte: Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja is csatlakozik a WHO kezdeményezéséhez. A legújabb technikával felszerelt speciális szűrőkamion 2030-ig járja az ország útjait.

A keleti partnerségről, valamint Afganisztánról és Venezueláról tanácskoznak hétfőn Luxemburgban az uniós tagállamok külügyminiszterei. A tárcavezetők elsőként Afganisztánról folytatnak eszmecserét. A megbeszélés középpontjában a béketárgyalások legutóbbi fejleményei, valamint a konfliktus tartós és tárgyalásos alapú politikai megoldására való törekvések állnak majd.

Törökországban kérelmezi a március 31-i helyhatósági választás isztambuli szavazatainak teljes újraszámlálását a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja. A nem hivatalos végeredmény szerint a nagyvárosban az ellenzék jelöltje szerezte meg a főpolgármesteri széket. A kormánypárt szerint az eredmény mögött szervezkedés áll.

A Líbia keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok mintegy 70 fegyveresét fogták el az egységkormányhoz hű erők a tripoli nemzetközi repülőtér közelében. Az egységkormány egészségügyi minisztere szerint 21 ember vesztette életét csütörtök óta a harcokban, és 27 másik megsebesült. Az ENSZ líbiai képviselete tűzszünetre szólította fel az ellenfeleket, hogy a harcok által érintett területekről ki lehessen menekíteni a sebesülteket és a civileket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×