eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ismertette az európai parlamenti választási programot a Fidesz kampánynyitó rendezvényén a pártelnök-miniszterelnök - a nap hírei

Bírálta az új típusú adók Európai Unióban tervezett bevezetéséről szóló javaslatokat a magyar pénzügyminiszter. A brit uniós tagság megszűnésének legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte a brit kormányfő.

Hét pontos európai parlamenti választási programot hirdetett a Fidesz kampánynyitó rendezvényén Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, aki szerint Európa május végén jövőt választ magának. Azt hangsúlyozta, hogy az európai keresztény civilizáció léte a tét, és kijelentette, hogy a brüsszeli elit hatalmi törekvéseit meg kell fékezni, a bevándorlást meg kell állítani. Trócsányi László, igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP listavezetője arról beszélt: az EP-választáson nemcsak Európa jelenéről, hanem a jövő generációkról és minden tagállam nemzetének sorsáról is döntenek.

Aláírásgyűjtés kezdődik a miniszterelnök által meghirdetett 7 EP-választási pont támogatására - jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a Fidesz politikai országjárásra indul, ugyanakkor arról egyelőre nincs szó, hogy a miniszterelnök külföldi pártok kampányrendezvényein vegyen részt.

Szombattól kaphatják meg a pártok az ajánlóíveket, ezzel megkezdődik az aláírásgyűjtés az európai parlamenti választásra. A politikai szervezeteknek 20 ezer érvényes támogató aláírást kell megszerezniük az induláshoz április 23-ig, és addig jelenthetik be országos listáikat. A pártoknak a Nemzeti Választási Bizottságnál kell bejelentkezniük. A testület eddig 24 tömörülést vett nyilvántartásba. Ugyancsak szombaton elkezdődik az európai parlamenti választás kampánya.

A gyermekek jogainak tiszteletben tartását kéri a pártoktól a szombaton kezdődő európai parlamenti választási kampányban az ombudsman és két helyettese. Székely László, Szalayné Dr. Sándor Erzsébet és Bándi Gyula közös közleményében arra kéri a politikai szervezeteket és jelölteket, hogy rendezvényeiken tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

A Demokratikus Koalíció szerint a globális kihívásokra csak az uniós országok szorosabb együttműködése, az Európai Egyesült Államok tud választ adni. Dobrev Klára, a párt EP-listavezetője egy budapesti konferencián azt hangsúlyozta, hogy Európa akkor tud igazán egységes lenni, ha az állampolgároknak azokkal a mindennapi problémáival is foglalkozik, amelyekre eddig nem terjedt ki a közös uniós szuverenitás. Megerősítette, hogy a DK az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj és az európai családi pótlék bevezetését sürgeti.

Bírálta az új típusú adók Európai Unióban tervezett bevezetéséről szóló francia javaslatokat a magyar pénzügyminiszter. Varga Mihály Bukarestben, a tagállamok pénzügyminisztereinek informális tanácskozásán a többi között azt mondta: Magyarország ellenzi a közös társasági adóalap, illetve új típusú áfa-forrás bevezetését és ragaszkodik versenyképes adózási rendszeréhez. Varga Mihály a 2021-2027-es pénzügyi ciklus költségvetéséről azt mondta: Magyarország nem ért egyet azokkal a felvetésekkel, amelyek szerint külső forrásokon keresztül kell megerősíteni az uniós büdzsét.

Lezárult az alapellátást erősítő pályázat, amelyen 81 praxisközösség nyert egyenként átlagosan 67 millió forintos támogatást - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós kiemelte: nyártól már 130 praxisközösség működik az országban, amelyek több mint 1 millió embert látnak el. A pályázat nyertesei együttműködnek majd dietetikusokkal, gyógytornászokkal, pszichológusokkal, védőnőkkel, szakellátókkal, egészségfejlesztési irodákkal, a Gottsegen György Kardiológiai Intézet pedig módszertani támogatást nyújt majd nekik.

A kutatóhálózat gyökeres átalakítása nem szükséges, de fejleszthető a fiatal kutatók intenzívebb bevonásával - áll a most elkészült szakmai teljesítményértékelésben. Az értékelés a Magyar Tudományos Akadémia és az innovációs tárca által felkért hazai és külföldi szakértők bevonásával zajlott. Az MTA közleménye szerint a kutatóintézet-hálózat teljesítménye kiváló és a kiszámítható működéshez elengedhetetlen az alaptámogatás biztosítása és fontos érték az intézményi önállóság. Ugyanakkor néhány kutatóhelyen a hatékonyabb működést szolgálhatja a vezetési struktúra belső átgondolása.

A Szépművészeti Múzeum Michelangelo kiállításával kezdődött meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozata. Április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, számos világsztár fellépése várja a közönséget. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a megnyitón arról beszélt: a fesztivál immár 38 éve vonultatja fel a magyar és nemzetközi kultúra kincseit. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy Michelangelo monumentális életműve csaknem 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek.

A brit uniós tagság megszűnésének legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte a brit kormányfő. Theresa May az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében nyitva hagyta a korábbi kilépés lehetőségét. Előzőleg Donald Tusk rugalmas, akár egy évig tartó halasztást javasolt a brexit határidejére. Ha a brit kormány elfogadná a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon. Közben egy felmérés szerint a britek többsége az EP-választási részvételnél még a megállapodás nélkül brexitet is jobbnak tartaná.

Óva intette Damaszkuszt az ellenzék elleni vegyifegyver-támadásoktól Párizs, Washington és London. A dokumentumot két korábbi szíriai vegyifegyver-támadás évfordulója előtt adtak közre. A közös közlemény szerint ha Szíria újra ilyen lépéseket tesz, akkor a nemzetközi válasz gyors és határozott lesz. A 3 ország emellett arra is felszólítja Damaszkuszt, hogy tárgyalásos úton vessen véget az országban nyolc éve dúló polgárháborúnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×