eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: a tét nagy, ehhez méltón erőteljesek a viták

A kormány héten indított tájékoztató kampányát ért támadásokról, a családpolitikai akciótervről és a falusi csokról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

A héten indított tájékoztató kampányt a kormány, amelyben Brüsszel terveiről számol be. Fontos választás előtt állunk, ezen a magyarok nem lepődnek meg, hozzászoktak már ahhoz, hogy minden választás előtt felforrósodik a levegő. Ez Európa esetében is így van.

Európa jövőjéről van szó, a tét nagy, ehhez méltóan erőteljesek a viták

- reagált a miniszterelnök a kampányt érő, a magyarokat összeesküvés-elmélettel vádoló kritikákra a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A választás ellőtt tisztázni kell a tényeket, a kormánynak segítenie kell abban, hogy az emberek láthassák, miről szól az európai parlamenti választás, ilyenkor kell információs kampányt folytatni, hogy kiderüljön, mi is a választás tétéje - indokolta a plakátkampányt a kormányfő. Mint mondta, összeszedte a kormány, hogy mire készül Brüsszel, megérthetik belőle a magyarok, hogy milyen migrációs lépésekre készülnek. Akit ez érdekel, ehhez az információhoz most hozzáfér.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ha a határt meg akarnák védeni, nem kerülhettek volna migránsok Európába. Szerinte azon dolgoznak, hogy a törvénytelenül Európába lépő emberek törvényesen maradhassanak itt, ezzel pedig a magyar kormány nem ért egyet. Sok milliárdot akarnak adni a bevándorlást mentoráló civil szervezeteknek is - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Frontex gondolata a miniszterelnök szerint jó, de mint mondta, nem árt tisztában lenni a számokkal.

Tízezer emberrel akarják egész Európa határait védeni, miközben Magyarországon nyolcezer ember teszi ugyanezt a magyar határszakaszon.

Miközben határvédelemről beszélnek, semmilyen segítséget nem adnak ehhez a tagállamoknak, de olyan intézkedéseket hoznak, amelyek a bevándorlók életét könnyítik meg - fogalmazott a miniszterelnök. "Ha nem támogatjuk a migrációt, miért osztogatunk pénzzel feltöltött kártyákat a migránsoknak?" - tette fel a kérdést.

Orbán Viktor örül annak, hogy az Európai Néppárt frakcióülést tart a magyarországi kampány miatt, mert ezekről a dolgokról vitázni kell, meg kell beszélni. Szerinte az európai elit elszokott a bírálatokról, márpedig

egy kampányba nem lehet úgy belemenni, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, miközben Európa legnagyobb gazdasága kilép az Európai Unióból.

Olyan vezetőket kell választani, akik nem követik el még egyszer azokat a hibákat, amelyeket az elmúlt években a mostani vezetők elkövettek - hangsúlyozta a kormányfő. Nem lehet a hibákat szőnyeg alá söpörni,

"egyébként sincs akkora szőnyeg, amely alá két ilyen kapitális hiba, a migránsok beengedése és a britek kiengedése, beférne."

A családpolitikai akciótervet ért bírálatokról azt mondta, nem csak Magyarországon, egész Európában van egy nagy tömeg, amely hagyományos életmódon él, akiknek a gyermek az első. "Aki nem akar hagyományos, családtisztelő világban élni, ne vegye igénybe ezeket a kedvezményeket. Ne engedjük, hogy olybá tűnjön, mintha az embereket megosztó kérdésről lenne szó.

A nemzeti konzultáció igazolta, hogy Magyarországon a családok támogatásának ügyében létrejött egy nemzeti egység, a kormánynak pedig az a dolga, hogy ennek megfelelő intézkedéseket hozzon."

A csok használt lakásokra való kiterjesztéséről a kormányfő azt mondta, hogy ez szerinte remek irány, de óvatosan kell vele bánni, mert nehéz megbecsülni, hányan élnének ezzel a lehetőséggel, így nem látni a költségvetési hatásait. "Falusi fickó lennék, tudom, milyen a falusi életmód, nagyon fontos, hogy ez az életforma ne szűnjön meg, mert érték" - mondta Orbán Viktor.

Sok olyan falu van, ahol a népességcsökkenés üteme meghaladja az országos népességcsökkenés ütemét. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ezekben a falvakban a támogatásokat használt lakás vásárlására, felújítására is fordíthatják - mondta a miniszterelnök. Ez egy háromgyermekes család számára vidéken olyan lehetőség, amivel - mint fogalmazott - már el lehet indulni.

Arra kérdésre, hogy van-e elég forrás ezekre az intézkedésekre, a miniszterelnök azt mondta, Varga Mihály pénzügyminiszter szűken mér, mindig aggodalmaskodik és ezt jól teszi. Ha nincs ilyen ember a kormányban, akkor a jóindulat tönkreteszi az ország jövőjét.

Az, hogy az országot felminősítették, vitán felüli elismerése a pénzügyminiszter munkájának.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a családvédelmi akcióterv a következő kormányülésen kerül napirendre, pénzügyileg pontosan szabályozott részletkérdésekkel akkor foglalkozik majd a kabinet. A Magyar Falu Programot a mostani kormányülésen véglegesítették, jóváhagyták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×