INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

kormányinfó

gulyás gergely

családvédelmi akcióterv

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hollik István kormányszóvivővel közösen tartott Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2019. február 8-án.

Családpolitikai akcióterv, vidéki csok, EP-választás - újra KORMÁNYINFÓ

Infostart

Kövesse Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő sajtótájékoztatóját percről percre.

2019.02.21. 10:00

A családpolitikai akcióterv bejelentése óta az első

A családpolitikai akciótervről és a falusi csokról is szó lehet a Kormányinfón, ami az első Orbán Viktor évértékelője óta.

2019.02.21. 10:23

A falufejlesztés, cigányság helyzete

A falusi csok bevezetéséről döntöttek. Ahol a népesség nem éri el az ötezer főt és a demográfiai csökkenés nagyobb mértékű, mint az országos népesség csökkenés. 2031 település tartozik ebben a körbe, ezekre a településekre vonatkozik a falusi csok. Az új lakásépítésre vonatkozó csok-szabályok érvényesek a falusi csokra, a korszerűsítésnél az összegnek a fele vehető fel. Július elsejei hatálybalépést szeretne a kormány, de legkésőbb szeptember elseje.

2019.02.21. 10:26

Világkiállítás, kézilabda-Eb

Budapesten egy több mint 20 ezer ember befogadni képest csarnok épül, ennek 2021 őszére készen kell lennie a kézilabda-Eb miatt. A kormány szerint ilyen csarnokra szüksége van a fővárosnak, el is tudja tartani azt. Magyar pavilon épül a világkiállításra. A kézilabdacsarnok konkrét helyszínét nem árulta el, mint mondta, szerinte a lehető legjobb helyen lesz, néhány nap múlva kiderül, hogy pontosan hol.

2019.02.21. 10:29

Európai Bizottság

A brüsszeli testület elnöke Gulyás Gergely szerint mindent megtett azért, hogy kizárassa a Fideszt az Európai Néppártból, miközben "a migránsokat nem tudta kint tartani, a briteket nem tudta bent tartani az Európai Unióban.

2019.02.21. 10:32

Ellenzéki pártok politizálása

A választóknak kell megítélni, hogy az a kormány szerint öncélú botránypolitizálás sikeres-e vagy sem. Hogy szigorítani kell-e az Országgyűlés eszközeit, arról nem a kormány dönt, az országgyűlés méltóságának megőrzése viszont prioritás.

2019.02.21. 10:37

Hány embert érint a falusi csok?

A csok-szerződések mintegy 30 százalékát kötötték eddig vidéken, a kormány arra számít, hogy ez a szám néhány éven belül felmegy 50 százalékra. A kormány szerint ez az intézkedéscsomag nem csak megállítja az elvándorlást a falukból, hanem meg is fordítja a trendet, ebben segít a falugondnoki hálózat fejlesztése és az oktatási programok is.

2019.02.21. 10:41

Tízmilliós hitel

A kormány még nem döntött arról, hogy a tízmilliós kedvezményes hitel az örökbefogadott gyermekeket nevelőket is érintse-e. Népesedéspolitikai szempontból szerinte vitatható, hogy ugyanazzal a plusszal jár-e az örökbefogadott gyermek, és ez keveseket érint, de ő támogatná. Aki BAR-listán van, az nem fogja megkapni a hitelt.

2019.02.21. 10:52

Ki fizette a közvilágítás fejlesztését az Európai Unió vagy az adófizetők

A kormány az előző hétéves ciklusban és a következőben is a legtöbb pénzt hívta és hívja le az uniós forrásokból, és minden uniós pályázati keretnél 110 százalékra tervez. 100 százalékot az unió 10 százalékot a magyar állam fizet. Az ITM megvizsgálja, hogy az uniós pályázati keretet kihasználták-e, ha kimerítették a keretet, mindegy, hogy vitatott-e a beruházás vagy sem. Ha a pályázati keret kimerült, a közvilágítást fejlesztésének költsége abba a 10 százalékba kerül, amit a kormány fizet. 2017-ben döntött úgy a minisztérium, hogy ne kerüljenek a közvilágítás fejlesztésének számlái az Európai Bizottság elé, mert Magyarország 100 százalékban kimeríti az uniós program keretét.

2019.02.21. 10:55

A venezuelai befogadottak nem migránsok

Magyarország vérségi elv alapján fogadott be több száz embert Venezuelából. Gulyás Gergely azt mondta, már tavaly áprilisban közölte a kormány, hogy Venezuelából magyar családok jönnek.

2019.02.21. 10:58

A környezetvédelem politika és pártok felett áll

Ezt válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, mit vár a kormány a 1,5 milliárdos támogatásért cserébe Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványától. Hozzátette a gazdálkodásról és a célokról Áder Jánost kell kérdezni.

2019.02.21. 11:04

Ígéret van, pénz nincs

A kormány egyelőre csak ígéretet kapott, támogatást nem az uniós határvédelemre.

2019.02.21. 11:06

Közmunkás is kaphat tízmilliós hitelt

Ugyanolyan munkaviszonynak számít, mint bármely más, tehát a közmunkásokra is vonatkozik a lehetőség.

2019.02.21. 11:13

Nem plusz pénz a 700 milliárdos egészségügyi fejlesztés - erről beszélt a kormányfő

Ez a szám Gulyás Gergely szerint úgy jött ki, hogy a miniszterelnök összesítette a már korábban bejelentett fejlesztések költségeit. Négy budapesti centrumkórház jön létre. A új zöldmezős beruházásként megépülő budapesti centrumkórház 2023-ban vagy legkésőbb 2024-ben készülhet el. A Honvédkórház fejlesztése jobban áll, ott kisebb beruházásra van szükség, a János Kórház viszont méltatlan állapotban van, újjá kell építeni, az ehhez szükséges döntések már megszülettek.

2019.02.21. 11:17

"A Jobbikot évek óta ismerjük, a Jobbik ilyen"

Az ellenzéki párt egyes politikusainak korábbi antiszemita kijelentéseire utalva mondta ezt a miniszter. Szerinte ebben semmi meglepő nincs, a meglepő Gulyás Gergely szerint inkább az, hogy a balliberális pártok mindezek ellenére képesen összeborulni a Jobbikkal.

2019.02.21. 11:26

Nem zárják ki a Néppártból a Fideszt a plakátkampány miatt

Gulyás Gergely nem érti, miért ne minősíthetné a plakátkampányt a Néppárt elnöke, ennek semmi köze nincs a kizáráshoz. A miniszter szerint a Fidesz a legkereszténydemokratább és a legerősebb párt a Néppártban, amelynek elnökével sok kérdésben - migráció, Soros György, Juncker - nem értenek egyet, de ezekben a kérdésekben a Fidesz álláspontja öt éve nem változott. Hozzátette Junckerre utalva, hogy aki Marx-szobrot avat, az nem kereszténydemokrata.

2019.02.21. 11:31

Elégedett Kásler Miklóssal a kormányfő

Lehetnek átmeneti nehézségek, de az ellátás mindenütt jó színvonalon biztosított - mondta arra a felvetésre, hogy a Péterfy Sándor utcai kórházban nincs érsebész és egy vidéki súlyponti kórházban is felmondott az érsebészek fele. Miközben a sajtó elvándorlásról beszél, Magyarországon most nem 33 ezer orvos dolgozik, mint a kormányváltáskor, hanem 39 ezer - mondta Gulyás Gergely.

2019.02.21. 11:37

Elfogadhatatlan a svéd kritika

Lehetnek eltérő vélemények a kölcsönös tisztelet mellett, de ez a tisztelet Svédország részéről nincs meg - mondta Miniszterelnökséget vezető miniszter arra reagálva, hogy a svéd szociális miniszter a Twitteren arról írt, a családpolitikai akcióterv a 30-as évek Németországát idézi, és a kormány kihasználja a magyar nőket. A külügyminiszter berendelte a történtek miatt a svéd nagykövetet, ez arányos intézkedés volt.

2019.02.21. 11:43

MTA vs Palkovics László

Még folynak a tárgyalások, Palkovics László kicsúszott a kormány által megszabott határidőből. A kormány célja az volt, hogy az összes kutatásfejlesztési forrást egységes célkitűzések alapján osszák szét, mert a kormány szerint így jobban hasznosulna a pénz. Ennek lehetnek intézményi következményei, de ebbe a kormány nem kíván beleszólni - mondta a Magyar Tudományos Akadémia és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vitájáról.

2019.02.21. 11:48

Újabb családokat akarnak kihozni Venezuelából

Még mindig van mintegy 30 család, amelyet szeretne Venezuelából kihozni a magyar kormány, ebben nem segít a hírverés, ezért kérték a program szervezői az érintettektől, hogy ne beszéljenek a befogadásukról.

2019.02.21. 11:58

Meddig lesz kamatmentes a kamatmentes hitel?

A "frissházas" hitelt 3 éves távra hirdette meg a kormány, addig biztosan tudja garantálni, hogy az akciótervben szereplő kamatmentes hitel kamatmentes lesz, függetlenül attól, hogy romlik-e a gazdasági környezet, vagy szigorító lépésekre kényszerülhet-e a jegybank. Ha a mai gazdasági helyzetből indulunk ki, akkor olyan kamatszint ne állat elő, hogy a kormány ne tudnám finanszírozni ezeknek a hiteleknek a kamatmentességét.

2019.02.21. 12:07

Képviselőknek nincs joga magáncégekhez bemenni

Így reagált Gulyás Gergely arra, hogy az ellenzéki képviselők nem jutottak be az esztergomi Suzuki-gyárba.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018