INFORÁDIÓ 
2019. december 11. szerda
Árpád

fülesbagoly

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

rágcsáló

Hasznosak a városokban tanyázó fülesbaglyok

Hasznosak a városokban tanyázó fülesbaglyok

Infostart

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos felmérését hirdette ki a lakosság számára, akik az egyesületnek küldhették el megfigyeléseiket.

Az erdei fülesbaglyok a téli időszakban csapatosan keresik fel a településeket, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit, a gazdag kisrágcsáló – egér- és pocokfajok – kínálata miatt. Egy-egy telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly-fővárosában, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja – írja a szoljon.hu.

Az erdei fülesbaglyokhoz olykor néhány réti fülesbagoly, illetve kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

A baglyok valószínűleg azért választják a látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, amelyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra.

A lap kiemeli, hogy a madarak nem jelentenek veszélyt az emberre, sőt hasznosak is, hiszen napi három-hat kisrágcsálót is elfogyasztanak, ami száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva akár ötvenezer mezőgazdasági kártevőt jelent.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018