eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gazdaságvédelmi program létrehozását tervezi tavasszal a kormány, közölte a pénzügyminiszter - a nap hírei

A szavazatok mintegy 80 százalékával Karácsony Gergely nyerte meg a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztást. Nemzetközi kapcsolattartó csoport alakul a venezuelai válság kezelésére.

Gazdaságvédelmi program létrehozását tervezi tavasszal a kormány, hogy felkészüljön a világgazdasági lendület esetleges visszaesésére - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Kossuth Rádióban arról beszélt: a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet az OECD által csütörtökön közölt előrejelzésnél, de a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni. A kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje nyerte a baloldali pártok, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztását. Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke a 34 ezer 133 érvényes voks mintegy 80 százalékát, 27 598 szavazatot kapott, míg Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje 6535-öt. Karácsony Gergely arról beszélt: az a cél, hogy 2019 októberére Budapest végre a budapestieké legyen.

Országos aláírásgyűjtési akciót indított a Jobbik a munka törvénykönyve módosításának visszavonásáért. Az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: a túlóratörvénnyel a magyar társadalom, azon belül a Fidesz szavazók jelentős többsége sem ért egyet. Z. Kárpát Dániel szólt arról is, hogy a Jobbik a Kúriához fordult, miután a Nemzeti Választási Iroda elutasította a párt ugyanebben a témában benyújtott népszavazási kezdeményezését.

Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László leváltását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese úgy vélte: a számvevőszék bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat: nincs olyan ellenzéki párt, amelyet az elmúlt években ne bírságolt volna meg a volt fideszes képviselő, Domokos László vezette ÁSZ, amely eközben a Fideszre eddig egyetlen forint bírságot nem szabott ki. Az Állami Számvevőszék a jogállam elleni támadásként értékeli, és visszautasítja a DK állításait.

Franciaországban népszavazást tervez az államfő a kormány gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tiltakozó sárgamellényesek követeléseiről. Sajtóértesülések szerint Emmanuel Macron egy héten belül dönt az ügyben és a referendumot a májusi európai parlamenti választásokkal együtt tartanák. A sárgamellényesek egy része a január 15-én indított társadalmi és gazdasági vita-sorozat ellenére is folytatja a tiltakozásokat: szombaton mintegy 60 ezren tüntettek országszerte a rendőri erőszak, elsősorban a gumilövedékek rendszeres használata ellen.

Nemzetközi kapcsolattartó csoport alakul a venezuelai válság kezelésére. Az első ülés csütörtökön lesz Uruguay fővárosában, Montevideóban. A tanácskozáson az európai uniós vezetők mellett nyolc uniós tagállam, valamint Bolívia, Costa Rica, Ecuador és Uruguay képviselői vesznek részt. Vasárnap jár le hat európai ország által Nicolás Maduró elnöknek adott ultimátum, amely szerint elismerik államfőnek Juan Guaidó ellenzéki parlamenti elnököt, ha a hivatalban lévő venezuelai elnök nyolc napon belül nem ír ki új elnökválasztást. Nicolas Maduro ehelyett előrehozott parlamenti választásokat javasolt.

A katolikus egyházfők közül elsőként látogatott az Arab-félszigetre Ferenc pápa. Az egyházi vezető a vallásközi párbeszéd megerősítéséről tárgyal az Egyesült Arab Emírségekben. Ferenc pápa tartja majd a világ legnagyobb katolikus miséjét, amelyet egy muszlim országban mutatnak be. A mise az Abu-Dhabiban található Zájid Stadionban lesz kedden. Az arab ország hatóságai ünnepnappá nyilvánították a napot, hogy a katolikus hívők részt tudjanak venni az eseményen.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×