eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Horváth Csaba, az MSZP (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás keretében tartott vitán a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2019. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A módszerek eltérnek, a célok hasonlóak a két ellenzéki főpolgármester-jelölt programjában

Horváth Csaba, az MSZP és Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy inkább a harcmodorban van a különbség. Előbbi a karcosabb, harcosabb stratégiát, utóbbi a változást akaró, sokszínű budapesti polgárság integrálását hangsúlyozta.

Horváth Csaba azt szeretné, ha egyértelművé tennék, hogy a budapestiek által befizetett minden tíz adóforintból egynek a fővárosnál kell maradnia annak érdekében, hogy a fővárosiak szabadon, önállóan, pénzügyileg függetlenül tudjanak dönteni a város jelenéről, jövőjéről, működéséről és fejlesztéséről. Az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint ez a legfontosabb mondandója a programjának. Mint mondta, ez egy nagyon komoly harc, mert a kormány semmit nem adott ingyen Budapestnek az elmúlt kilenc évben.

Karácsony Gergely elmondta, sok mindenben egyetértenek Horváth Csabával, és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szerint bármi lesz is a választás eredménye, ők ketten tovább dolgoznak majd együtt azért, hogy a közös célok megvalósuljanak. Úgy fogalmazott,

"mind a kettőnknek lesz köze ahhoz, hogy a fővárosban hogyan alakul a politika".

Karácsony Gergely szerint azért fontos és jó az előválasztás, mert akkor lehet Budapesten változást elérni, ha a főváros következő főpolgármestere valóban elmondhatja, hogy a budapestiek főpolgármestere, és nem egy másik főpolgármester-jelölt kihívója, hanem a Fidesz helytartójának a kihívója. Karácsony Gergely szerint ezért lényeges, hogy ne a "kalapból húzzák ki" a főpolgármester-jelöltet, ne kész, előre gyártott ajánlattal álljanak elő, hanem vonják be az embereket a döntésbe. Az egyik legfontosabb döntés nyilván az, hogy ki integrálja a sokszínű, változást akaró budapesti polgárságot. A politkus szerint

az előválasztás kiváló lehetőség arra, hogy olyan programalkotás alakuljon ki, ahol a budapestiek elmondhatják a véleményüket.

Karácsony Gergely szerint azzal lehet győzni, hogy ők nem egy egyszínű várost szeretnének, szeretnék a "narancsszínű tömböt" megbontani, és a nagyon sokféle, eltérő szokású, korú, vagyoni helyzetű budapesti lakosságot valamilyen módon integrál.

A prioritásokról szólva mindkét főpolgármester-jelölt a légszennyezettség csökkentését, a zöldterületek növelését és a közösségi közlekedés színvonalának javítását nevezte a legfontosabb feladatnak.

Karácsony Gergely ugyanakkor úgy látja,

rendszeresen szembekerül egymással a fenntarthatóság és a társadalmi igazságosság kérdése.

Példaként az elektromos autókat és az azzal járó kedvezményeket említette. Szerinte nem lehet a zöld átállás költségeit ráterhelni azokra, akik rosszabb gazdasági helyzetben vannak. A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje úgy látja, hogy

Budapesten a jövedelmekhez képest nagyon drága a tömegközlekedés,

példaként Bécset említette, ahol az emberek jóval többet keresnek, az éves bérlet mégis olcsóbb, mint itt. Arról is beszélt, hogy szerinte 2010 és 2014 között sok jó dolog történt a közösségi közlekedésben, igaz, ezek jelentős része 2010 előtt indult. Szerinte a BKV járműparkjának cseréje nagyságrendileg kisebb tétel lenne, mint azok az állami gigaberuházások, amelyek adott esetben fontosak lehetnek, de amelyeknek az életszerűségét sok minden megkérdőjelezi.

A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje arról is beszélt, hogy támogatási programot kellene indítani ahhoz, hogy a régi lakossági dízeljárműveket ki lehessen vezetni a forgalomból. Feltette azt a kérdést, is, mit tudna tenni a főváros azoknak, az átlagnál vélhetően jóval szerényebb jövedelmi körülmények között élő embereknek a támogatására, akik elavult, környezetszennyező fűtést használnak.

Horváth Csaba szerint

tíz év alatt elektromos buszokra kell cserélni a BKV környezetet károsító járműveit.

Szerinte ez nem kifizettethetetlen, főleg akkor nem, ha - mint fogalmazott - a korrupció a jövőben nem lesz egyfajta kényszerű velejárója a városvezetésnek. Példaként erre az elektronikus jegyrendszerre költőt 12 milliárd forintot említette a szocialista politikus. Az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint jelenleg semmilyen körülmény nem adott a dugódíj bevezetéséhez, mert azt nem tudnák ellentételezni a jelenlegi színvonalú szolgáltatásokkal.

Mindkét főpolgármester-jelölt élesen bírálta a Városligetben zajló beruházásokat. Horváth Csaba szerint nincs még egy olyan világváros, ahol a legnagyobb és legrégebbi közparkot a város vezetője, aki annak a védelmével lenne megbízva, mint építési telket átadja 99 évre a kormánynak. Horváth Csaba szerint a Fidesz irtózik a fáktól, a zöldtől, az élhetőségtől, a felújított tereken mindenhol egy betonteknővel találkozni, zöldfelület szinte sehol, a politikus a Széll Kálmán teret hozta fel példaként erre.

A Városliget Karácsony Gergely szerint is erős szimbóluma annak, hogy mi történt a fővárosban az elmúlt kilenc évben. Szerinte a parkot forgalmat generáló épületekkel teszik tönkre, amelyek igazából inkább presztízsberuházások, mint valódi értékek. Ezeket a forrásokat a rozsdaövezetek fejlesztésére költené inkább a Párbeszéd jelöltje. Mint mondta, zuglói polgármesterként nehezen viselte, hogy ezt a folyamatot jogosítványok híján nem lehet megállítani, de ha van egy új főpolgármester, van egy új testületi többség a közgyűlésben, akkor a Városliget építési szabályzatának módosításával a folyamatot meg lehet állítani, és a Liget-projektből ki lehet emelni azokat az elemeket, amelyek támogatandók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×