INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

steindl imre program

wachsler tamás

nagy imre szobor

nemzeti vértanúk emlékműve

vértanúk tere

Újrafelállítás előtti restaurálásra elszállítják Varga Tamás szobrászművész Nagy Imre szoborkompozícióját az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről 2018. december 28-án. Az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt. A szoborkompozíció elszállításával megkezdődött a Vértanúk terének rehabilitációja.

Új részletek a Vértanúk teréről és a Kossuth térről

Korabeli fényképek, dokumentumok alapján rekonstruálják a Nemzeti Vértanúk Emlékművét, amely még idén elkészül - mondta az InfoRádiónak a Steindl Imre Program vezetője. Wachsler Tamás hozzátette: a tervek szerint a Nagy Imre-szobrot a Jászai Mari tér déli részén állítják fel június 16-ig.

Ahogy korábban az Andrássy-szobrot és a Tisza-szobor fő alakját, úgy a Nemzeti Vértanúk Emlékművét is korabeli fotók és dokumentumok alapján dokumentálják, ezt állítják majd fel a Vértanúk terén.

A művész feladata, hogy elkészítse a meglévő fényképek alapján a mintát, amit utána a szoborbizottság hagy jóvá. A szakmai kontrollja biztosítja, hogy a másolat kellően pontos legyen – mondta az InfoRádiónak a Steindl Imre Program vezetője.

Wachsler Tamás kiemelte: még zajlanak a tenderek, ezért a költségről sem kívánt beszélni.

A szobor az év második felében készülhet el.

A feliratok kapcsán van némi bizonytalanság, ugyanis olyan fényképet nem sikerült találni, ami mind a négy oldalt megfelelően bemutatja, de a vörösterror áldozataira emlékező szobor olyan lesz, mint eredetileg volt – közölte.

A térről elszállított Nagy Imre-szoborkompozíció a tervek szerint a Jászai Mari térre kerül, várhatóan még 2019. június 16., az egykori miniszterelnök kivégzésének évfordulója előtt. A Nagy Imre szobrot a tér V. kerületi felének geometriai középpontjában állítanák fel – közölte Wachsler Tamás.

Beszélt arról is, hogy

a Vértanúk tere autómentessé válik, ez alól az egyetlen kivétel a 15-ös busz lesz.

Ez a tér is úgy fog kinézni, mint a Kossuth tér, a burkolatok, térbútorok olyanok lesznek, és megmaradnak a mostani növénykazetták.

A Steindl Imre Program vezetője a Kossuth térről is beszélt. Mint mondta, tavasszal elkészül a Balassi Bálint utcai épület, amely Tisza Lajos Irodaház lesz, míg a nyár közepére a metró felett lévő épület lesz készen, amely Szabad György Irodaház nevet kapja.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Wachsler Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018