eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Újrafelállítás előtti restaurálásra elszállítják Varga Tamás szobrászművész Nagy Imre szoborkompozícióját az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről 2018. december 28-án. Az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt. A szoborkompozíció elszállításával megkezdődött a Vértanúk terének rehabilitációja.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Új részletek a Vértanúk teréről és a Kossuth térről

Korabeli fényképek, dokumentumok alapján rekonstruálják a Nemzeti Vértanúk Emlékművét, amely még idén elkészül - mondta az InfoRádiónak a Steindl Imre Program vezetője. Wachsler Tamás hozzátette: a tervek szerint a Nagy Imre-szobrot a Jászai Mari tér déli részén állítják fel június 16-ig.

Ahogy korábban az Andrássy-szobrot és a Tisza-szobor fő alakját, úgy a Nemzeti Vértanúk Emlékművét is korabeli fotók és dokumentumok alapján dokumentálják, ezt állítják majd fel a Vértanúk terén.

A művész feladata, hogy elkészítse a meglévő fényképek alapján a mintát, amit utána a szoborbizottság hagy jóvá. A szakmai kontrollja biztosítja, hogy a másolat kellően pontos legyen – mondta az InfoRádiónak a Steindl Imre Program vezetője.

Wachsler Tamás kiemelte: még zajlanak a tenderek, ezért a költségről sem kívánt beszélni.

A szobor az év második felében készülhet el.

A feliratok kapcsán van némi bizonytalanság, ugyanis olyan fényképet nem sikerült találni, ami mind a négy oldalt megfelelően bemutatja, de a vörösterror áldozataira emlékező szobor olyan lesz, mint eredetileg volt – közölte.

A térről elszállított Nagy Imre-szoborkompozíció a tervek szerint a Jászai Mari térre kerül, várhatóan még 2019. június 16., az egykori miniszterelnök kivégzésének évfordulója előtt. A Nagy Imre szobrot a tér V. kerületi felének geometriai középpontjában állítanák fel – közölte Wachsler Tamás.

Beszélt arról is, hogy

a Vértanúk tere autómentessé válik, ez alól az egyetlen kivétel a 15-ös busz lesz.

Ez a tér is úgy fog kinézni, mint a Kossuth tér, a burkolatok, térbútorok olyanok lesznek, és megmaradnak a mostani növénykazetták.

A Steindl Imre Program vezetője a Kossuth térről is beszélt. Mint mondta, tavasszal elkészül a Balassi Bálint utcai épület, amely Tisza Lajos Irodaház lesz, míg a nyár közepére a metró felett lévő épület lesz készen, amely Szabad György Irodaház nevet kapja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×