INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

nagy imre

szobor

áthelyezés

Varga Tamás szobrászművész 1996. június 6-án felavatott, Nagy Imre miniszterelnököt ábrázoló szobra a Vértanúk terén. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor  *************************** Kedves Felhasználó!

Elvitték a Nagy Imre-szobrot a Vértanúk teréről

Infostart / MTI

Pénteken a reggeli órákban elszállították az Országház tőszomszédságából a Nagy Imre szoborkompozíciót.

A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként a Nagy Imre szoborkompozíciót újrafelállítás előtti restaurálásra csütörtök kora reggel elszállították - közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője.

A mártír miniszterelnök emlékművét felújítása után nem a Vértanúk terén, hanem a Jászai Mari téren állítják fel, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt. Az új helyszínt sokáig keresték, végül a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) december 7-én adta előzetes hozzájárulását a Vértanúk terének átépítéséhez.

Budapest, 2018. december 28.
Újrafelállítás előtti restaurálásra elszállítják Varga Tamás szobrászművész Nagy Imre szoborkompozícióját az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről 2018. december 28-án. Az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt. A szoborkompozíció elszállításával megkezdődött a Vértanúk terének rehabilitációja.
MTI/Szigetváry Zsolt
Az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet
át a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre. MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy Imre szobrát 1996. június 6-án, a mártír miniszterelnök születésének 100. évfordulóján avatták fel az V. kerületi Vértanúk terén. Az emlékmű, amely Varga Tamás szobrászművész alkotása, három üzletember kezdeményezésére és anyagi hozzájárulásával készülhetett el.

Wachsler Tamás, a terveket előterjesztő Steindl Imre Program (SIP) Nonprofit Zrt. vezetője akkor azt mondta, a szobor helyén a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza. A Nagy Imre-emlékművet pedig a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészének geometriai középpontjában tervezik felállítani.

Nyitókép: MTI/Juhász Gábor
A címlapról ajánljuk

Továbbra is sok a halott

A regisztrált új esetek száma csökkent, de a napi halálozás csúcsközelben van a legfrissebb adatok...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018