eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Tényleg jó ötlet az újévi lencse

Lencsét enni újévkor nem csak a babona miatt jó, hiszen nagyon egészséges - mondta az InfoRádióban Kubinyi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ünnepekkor se kínáljuk a gyerekeket alkohollal.

Kubinyi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint célszerű lenne a nagy karácsonyi trakták után a két ünnep között kicsit mértéktartóbbnak lenni, könnyebb ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, sok salátát fogyasztani.

Figyelni kellene a folyadékpótlásra - természetesen nem alkoholról van szó -, ez egyébként mindig szükséges lenne. Érdemes mindenből a könnyebbet fogyasztani a két ünnep között, és ügyelni a mértékletességre, hogy a megterhelt gyomor és bélrendszer kicsit jobb állapotba kerüljön.

Kubinyi Jolán azt tanácsolja, hogy a nagy karácsonyi étkezések után tartsuk be a javallott kalóriamennyiséget, ami felnőtt esetében kb. 2000-2200 kilokalóriát jelent, és ezen a mennyiségen belül érdemes minél változatosabban összeállítani az étrendet, úgy, hogy az zsiradékban és szénhidrátban szegényebb legyen.

A szakember a lencséről elmondta, hogy értékes alapanyaguk, mert magas ugyan a szénhidráttartalma, de viszonylag magas a fehérjetartalma is, és a vitaminok, az ásványi anyagok mellett

nagy a rosttartalma, ami azért fontos, mert rendkívül rostszegényen táplálkozunk.

Az alkoholfogyasztásnál érdemes megemlíteni, hogy az alkoholoknak nagyon magas a kalóriatartalma, de Kubinyi Jolán sokkal lényegesebbnek nevezte, hogy maga az alkoholtartalom az, ami nem kívánatos a szervezetnek. A szakember hangsúlyozta, hogy

ne kínáljuk a gyerekeket az ünnepeken sem alkohollal,

és az idősek alkoholfogyasztásánál is ügyeljünk a mértékre, az alkohol ugyanis dehidratál, ami fiatal vagy idős szervezetnél komoly következményekkel járhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×