INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

karácsony

izzó

ajándék

vásárlás

Vigyázzon, hol és mit vásárol – kellemetlen meglepetések érhetik

Vigyázzon, hol és mit vásárol – kellemetlen meglepetések érhetik

Infostart

Nagy veszélyt jelenthet a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó műszaki termékek megjelenése, ezért körültekintően érdemes vásárolni, akár online felületen, akár boltban – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A karácsonyt megelőző héten hagyományosan megugrik a különböző játékok és más termékek iránti kereslet, ezért érdemes számolni a hamis, ellenőrizetlen forrásból származó termékek dömpingszerű megjelenésére is. Ezek használata súlyos következményeket okozhat az óvatlan fogyasztók számára. A testület közleménye szerint az egészségre és testi épségre gyakorolt káros hatás mellett anyagi kárt is szenvedhet a vásárló, mivel meghibásodás esetén – garancia és számla hiányában – a fogyasztó nem kapja vissza pénzét.

Az egyik legsúlyosabb veszélyt az ellenőrizetlen forrásból származó karácsonyfaizzók jelentik. A gyenge minőségű izzók vezetékei ugyanis vékonyabbak a kelleténél és rossz a szigetelésük is. Egy rosszul beforrasztott izzó pedig kicsúszhat a foglalatból, ami könnyen rövidzárlathoz és tűzhöz vezethet.

„A korábbi felméréseink alapján azt tapasztaljuk, hogy

a hamis termékek alacsonyabb ára még mindig nagyon vonzó a vásárlók számára,

ezért a káros következmények megelőzése érdekében leginkább arra kívánjuk ösztönözni őket, hogy akkor se vásároljanak hamis terméket, ha azt jóval olcsóbban, és az eredetihez látszólag hasonló minőségben is beszerezhetik" – mondta Németh Mónika. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára szerint számos lehetősége van a fogyasztónak arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizni tudja, hogy valóban eredeti árucikkel van-e dolga.

Az árulkodó jelek könnyen felismerhetőek abban az esetben, ha a fogyasztónak lehetősége van kézbe venni és megvizsgálni az adott terméket még a vásárlás előtt: komoly gyanúra adhat okot

  • a feltűnően alacsony ár,
  • az árusítás helye és körülményei,
  • a kivitelezés látható minőségi problémái,
  • az eredeti csomagolás és a szokásos tartozékok (pl. magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy) hiánya.

Az is komoly aggályokat vet fel, ha

  • a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet, illetve a származási országot, vagy
  • a csomagoláson, használati utasításon helyesírási hibák vannak.

Online váráslás esetén is léteznek gyanúra okot adó körülmények. Ilyen például, ha

egy drága terméket kis felbontású, alacsony minőségű képpel hirdetnek az oldalon, valamint ha az URL-ben az adott márka nevén kívül további elemek is találhatóak.

Ez utóbbi ugyanis arra enged következtetni, hogy nem a hivatalos honlapot értük el. Árulkodó jel az is, ha egy nemzetközi márka esetén a webcím nem .com-mal (vagy az adott nemzetet jelölő végződésre, például .fr, .it, .hu), hanem .net-tel, .biz-zel, vagy hasonló jelzésekkel zárul.

„Érdemes még tematikus blogokon és fórumokon is tájékozódni, hiszen nagyban megkönnyítheti a döntést, ha valaki megosztotta azokat az oldalakat, amelyeken nem ajánlatos beszerezni a kívánt termékeket"

– mondta el Németh Mónika. Hozzátette: az online keresőmotorok segítségével is megéri kutakodni, hiszen az árucikk nevét a hamis szóhoz csatolva számos olyan oldalt találhat az érdeklődő, ami segíthet az eredeti termék és annak hamisított változatai közötti különbségek azonosításában.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018