eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A kormány támogatja a túlórák maximális számának emelését, de nem fogadja el a munkaidőkeret növelését - a nap hírei

Hétpárti egyeztetést kezdeményezett a honvédséget érintő törvények legfontosabb változásairól a szaktárca. Előzetes letartóztatásba helyezte mind a 24 elfogott ukrán haditengerészt az orosz bíróság.

A kormány támogatja a túlórák maximális számának emelését, de nem fogadja el a munkaidőkeret növelését. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón közölte: a kabinet álláspontja az, hogy aki többet akar dolgozni, annak legyen erre lehetősége. Gulyás Gergely hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a túlmunka elrendelése csak a munkavállaló belegyezésével lehetséges. Hozzátette: a kormány semmilyen egy éven túli elszámolást nem tart lehetségesnek. Az Országgyűlés előtt levő fideszes javaslat három évre terjesztené ki a munkaidőkeretet.

Kollektív szerződésben kell rögzíteni a túlórák számát, ebben állapodtak meg a szakszervezetek Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselővel. A Liga Szakszervezetek elnöke és a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte: akkor lesznek elégedettek, ha a javaslatot benyújtó fideszes országgyűlési képviselők visszalépnek eredeti tervüktől és nem három évre akarják emelni a maximális munkaidőkeretet. Korábban országos demonstrációt hirdetett a túlóratörvény miatt jövő szombatra a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Az idén már nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Erzsébet-utalványt eddig minden évben egyszer adtak, és az idén ez már megtörtént húsvét előtt. Elmondta azt is, hogy januárban 2,7 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak.

Hétpárti egyeztetést kezdeményezett csütörtökre a honvédséget érintő törvények legfontosabb változásairól a szaktárca. A javaslat egyebek mellett bevezeti a honvédelmi vészhelyzet fogalmát, és 50 évre emelné a rendkívüli állapot idején behívható hadkötelesek korhatárát. Az MSZP már közölte, hogy nem megy el a megbeszélésre, mert annak csak a bizottsági tárgyalás és a parlamenti vita előtt lett volna értelme.

A kormány döntése alapján gyógyszerkutatási központ jön létre a Semmelweis Egyetemen. Az intézmény tájékoztatása szerint a cél az, hogy 2021-re modern, a gyógyszerésztudományi oktatást és az innovatív kutatást, a hazai gyógyszeripart támogató, az ellátást segítő központ létesüljön.

A Honvédelmi Minisztérium szerint néhány héten belül fogadhatja újra a betegeket a Honvédkórház koraszülöttcentruma. A tárca közleményében azt hangsúlyozza, hogy az osztályról átmenetileg, kapacitáshiány miatt irányítják át más intézménybe a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket.

A Mol-csoportot választotta az év energiaipari vállalatának a közepes piaci tőkeértékű kategóriában a Petroleum Economist. A londoni székhelyű energiaipari információs és elemző szakportál évente ítéli oda díjait az iparág vállalatainak és szakmai vezetőinek.

Magyarország a migráció megállítását célzó politikai törekvéseket támogatja – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Genfben. Szijjártó Péter a Nemzetközi Migrációs Szervezet tanácsülésének általános vitáján megerősítette: Magyarország elutasítja az ENSZ elfogadás előtt álló migrációs tervezetét és kivonult a jóváhagyási folyamatból.

Románia csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához, Klaus Iohannis államfő jóváhagyta a bukaresti kormány erre vonatkozó javaslatát. Bukarest úgy értékeli, hogy az elfogadás előtt álló ENSZ-csomag nem bátorítja a migrációt, nem hoz létre új jogokat.

Előzetes letartóztatásba helyezte mind a 24 vasárnap elfogott ukrán haditengerészt a Krím félszigeti orosz bíróság. Valamennyiüket csoportosan vagy összeesküvés alapján elkövetett tiltott határsértéssel gyanúsították meg. Az ukrán elnök szerint Oroszország nagyszabású szárazföldi támadásra készül országa ellen. Az orosz államfő azzal vádolta meg Petro Porosenkót, hogy elnökválasztási esélyei javításáért provokálta az orosz haditengerészetet.

Decemberben már kereskedelmi üzemben termeli az áramot az a szentpétervári atomerőműblokk, amely a Paks-2 beruházás mintájául szolgál. A Finn-öböl partján álló Leningrádi Atomerőmű új blokkjának próbaüzeme tavasszal kezdődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×