INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

száraz november

alkoholizmus

zacher gábor

Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.

Zacher Gábor: nagy bajt is okozhat a száraz november

Infostart

Idén is kezdetét vette a három éve indult kezdeményezés, a száraz november. A kampány lényege, hogy a vállalkozó kedvűek egy hónapig nem isznak szeszes italt, ezzel felhívva a figyelmet az alkoholbetegségre. Míg számos felmérés ennek jó hatásait bizonyítja, Zacher Gábor óva inti az alkoholistákat, hogy teljesen letegyenek az ivásról.

A Ripost emlékeztet: először 2015-ben hirdette meg a Kék Pont Alapítvány a száraz novembert; az angol mintára létrehozott esemény lényege, hogy a résztvevők egy teljes hónapon át teljesen mellőzik az alkoholt az életükből. Mint a lap írja, ez idő alatt a résztvevők rádöbbenhetnek, milyen élethelyzetekben kívánják az alkoholt, és mi történik, ha nem isznak. A szervezők azok számára ajánlják a részvételt, akik hetente legalább egy alkalommal fogyasztanak szeszt.

Az alkoholbetegség alattomosan kezdődik; az egy hónap alatt kiderülhet, ha valaki képtelen megállni az ivást.

Az angol kutatások szerint, akik kibírták józanul az egy hónapot, az elkövetkező hat hónapban sokkal kevesebbet ittak, mint korábban. Az Egyesült Államokban pedig egy májbetegségekkel foglalkozó tudományos szervezet állapította meg, hogy egy hónap kihagyás után alacsonyabb lesz a vércukor- és vérnyomásszint, megszűnnek az alvászavarok, és sokan még fogynak is.

Az ELTE 2017-es kutatásából az derült ki, hogy még azoknak az alkoholfogyasztása is csökkent, akik nem tudták teljesíteni a kihívást. Idén is több százan csatlakoztak a nyilvános eseményhez; a tavalyi résztvevők közül sokan azt mondták, már azért megérte részt venni, hogy sokszor ivás helyett inkább sportoltak egyet – írja a lap.

Az alkoholbetegekre veszélyes lehet

Zacher Gábor időközben azt kérte az alkoholbetegektől, ne hagyják abba az ivást, „mert nagy baj lesz belőle”. A toxikológus közösségi oldalán azt írja: „ha mérsékelt reszketés, feszültségérzés, izzadás jelentkezik, és ital nélkül a tünetek súlyosbodnak, és 24 órán belül súlyos alkoholmegvonási tünetegyüttes jelentkezik, ez a delírium tremens”. Mint kiemelte: a tünetegyüttes 5-8 százalékban halálos kimenetelű. A szakember azt javasolja: az alkoholbetegségben szenvedők inkább csak csökkentsék az adagot.

Zacher Gábor azt is elárulta: míg a férfiak alkoholizmusa „csapatsportág”, így ők leggyakrabban együtt, haverokkal isznak, addig a nők leginkább otthon néznek a pohárfenekére, ez az úgynevezett „spájzalkoholizmus”.

„Hát akkor kezdődjön az 1 havi absztinencia. Egészségükre!” – zárja sorait a toxikológus.

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018