eur:
387.32
usd:
356.86
bux:
66297.25
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kásler Miklós: dönt a kormány a magánegészségügyről

Kidolgozta a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma – mondta Kásler Miklós. Dolgoznak a sürgősségi osztályok szabályozásán, és hat kórházban folytat vizsgálatot a tárca.

Az egészségügy és a kultúra azért jelent mindig mindenhol komoly kihívást jelent az aktuális vezetőknek, mivel az emberek életét alapvetően befolyásolja. A kulturális életben ahány ember, annyi vágy, ízlés, a spektrum rendkívül széles, nagyon nehéz mindenkinek megfelelni. Az egészségügy pedig azért számít nehéz terepnek, mert elképesztően gyors a technológiai, tudományos fejlődés - mondta a Magyar Időknek adott interjúban Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere több aktuális témában is kifejtette a véleményét.

 • A kardio­lógiai intézet vezető szívsebészének elbocsátásáról azt mondta, nem avatkozott az ügybe, az országos tiszti főorvost kértem fel a vizsgálat lefolytatására. A miniszter szerint az üggyel kapcsolatban fontos kérdés: lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent. Mert ha lehet, akkor megszűnik az orvos és a beteg közötti bizalmi viszony, ami pedig a gyógyítás alapja.
 • Nagy Anikó egészségügyi államtitkár lemondásáról azt mondta, azért távozott, mert a gyermekekkel szeretne foglalkozni. És nem cáfolta, hogy a posztra Horváth Ildikó, a Korányi-intézet orvos igazgatója a legesélyesebb, annyit mondott, hogy van jelöltje, és az új egészségügyért felelős államtitkár vezetésével a területnek egy rendkívül erős, stabil, hatékony csapata lesz.
 • A minisztériumon belüli feszültségekről azt mondta, nem érzékel súrlódásokat, teljesen nyílt légkörben vezeti a minisztériumot, mindenki bármikor bemehet hozzá, felhívhatja, minden problémás ügyet megbeszélnek. Szerinte viszont közös, egységes kommunikációra van szükség, és lehet, hogy ez nem nyerte el mindenki tetszését, de ez nem ízlés, hanem célszerűség kérdése.
 • A Nemzeti alaptantervet szeretnék 2019. szeptember elsején bevezetni, de nem mindenáron ragaszkodnak a dátumhoz, a kormány megfontoltan kíván dönteni.
 • A Petőfi Irodalmi Múzeum éléről nemrégiben távozó Prőhle Gergely utódjáról azt mondta, pályázatot írtak ki, és az lesz a nyertes, akinek a munkáját a szakmai bírálóbizottság a legjobbnak ítéli.
 • A Nemzeti Kulturális Alap, amely most ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, a miniszter szerint betöltötte a feladatát. Egyelőre nincs döntés arról, hogy a jelenlegi formájában folytatódjon a működés vagy egy más finanszírozási modellben.
 • Kultúrharcot nem érzékel, de mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni. "Az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az. Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel. A kultúra területén dolgozóknak és döntéshozóknak feladatuk, hogy a kulturális értékeket juttassák el az emberekhez" - mondta Kásler Miklós.
 • A Magyarságkutató Intézet létrehozásáról szóló javaslat hamarosan a kormány elé kerül. A történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői a miniszter szerint ma elbeszélnek egymás mellett. Egy intézményben, meghatározott célok mentén kell folytatni a kutatásokat, és a legmagasabb szintű tudományos igényességgel szintetizálni az eredményeket.
 • Kidolgozták a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat, de szerinte ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani. Az alapelvárás, hogy legyenek teljesen világos jogi, működési és finanszírozási viszonyok.
 • A legkritikusabb helyzetben lévő hat kórház működését vizsgálja az EMMI, legkésőbb a jövő év első negyedévében szeretnék összegezni az eredményét.
 • Heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslat, amelynek lényege, hogy a betegellátás célirányosan és szabályozottan történjen, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia.
Címlapról ajánljuk
Julian Assange felesége: az én férjemet még meg lehet menteni

Tudósítónktól
Julian Assange felesége: az én férjemet még meg lehet menteni

„Navalnijt már nem lehet megmenteni, de az én férjemet még igen” – ezt mondta Julian Assange felesége. A WikiLeaks alapítója szerdán tett egy utolsó kísérletet, hogy megakadályozza kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol 175 év börtönt is kaphat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×