INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

magyar közlöny

kormányhatározat

vértanúk tere

nagy imre

igazságügyi palota

A Politikatörténeti Intézet épülete. A kormány új ingatlant adna a Politikatörténeti Intézetnek, mert az épületnek helyet adó Igazságügyi Palota a tervek szerint újra a Kúria otthona lesz.

Fontos fővárosi átalakításokról döntött a kormány

Infostart

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat kimondja, hogy át kell építeni a Kossuth tér oldalában álló Vértanúk terét. Nem lesz mélygarázs az Alkotmány utcában, ott alakítják ki ugyanis a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. A Néprajzi Múzeum kiköltöztetéséről is intézkedtek.

Át kell építeni a budapesti Kossuth Lajos tér melletti Vértanúk terét – mondja ki a kormány hétfő este megjelent határozata. Ennek részeként a BKK buszai kivételével kitiltanák a térről a járműveket, megszüntetve az összeköttetést a Báthory és a Nádor utca között. Bár Nagy Imre emlékművét a szöveg nem említi, de korábban Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújításért felelős Steindl Imre-program vezetője – az egyes nyilatkozatokat megerősítve – elmondta, hogy van szándék az áthelyezésére – emlékeztet a hvg.hu. A Napi.hu megjegyzi: a tér ez év február 15-től a Kiemelt Nemzeti Emlékhely részévé vált.

A határozat alapján az Alkotmány utca Kossuth Lajos tér felőli részén a trianoni szerződés 100. évfordulója előtt,

2020. május 31-ig felállítják a „Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét”,

amely „magában foglalja a történelmi Magyarország 1913-as összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését”. Az új emlékmű érdekében törlik a Steindl Imre programból az Alkotmány utca alá tervezett mélygarázst, helyette az Agrárminisztérium alá épül parkoló. Ez kiszolgálja majd az Igazságügyi Palotát (a mai Néprajzi Múzeumot) is – írja a Napi.hu.

A jogszabály értelmében Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek

2019. december 31-ig kell intézkednie „a Néprajzi Múzeum Igazságügyi Palota épületéből való kiköltöztetéséről és elhelyezéséről”.

Arról nem szól a határozat, hogy mi lesz akkor, ha a múzeum új épülete a Városligetben nem készül el addig – hívja fel a figyelmet a hvg.hu. A kormány Bártfai-Máger Andreát, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg, hogy e hó végéig gondoskodjon a Politikatörténeti Intézet épületre vonatkozó használati jogának megszüntetéséről, illetve az intézmény kiköltözéséről.

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018