INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

kossuth tér

átépítés

vértanúk tere

Daruk az Országgyűlés új irodaházának építkezésén, a lebontott Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) székháza helyén Budapesten, a Kossuth Lajos téren 2018. július 26-án.

Szeptemberben újra megállhat a metró a Kossuth téren

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

A tér alá tervezett mélygarázst nem az Alkotmány utca, hanem a Földművelésügyi Minisztérium épülete alatt alakítják ki. Nagy Imre szobra pedig a Vértanúk Teréről a Jászai Mari térre kerülhet a legújabb tervek alapján.

Így praktikusabb – ezzel magyarázta Waschler Tamás, a Kossuth tér átépítését fedő Steindl Imre program vezetője, hogy menet közben változtattak a korábbi terveken.

"Eredeti elképzelések szerint egy mélygarázs lenne, de ez kapott egy kis gellert, mert nem az Alkotmány utca alatt építjük, hanem a Földművelésügyi minisztérium főépülete alatt, ez praktikusabb megoldás. Viszont az Alkotmány utca torkolatában, a Kossuth tér és a Honvéd utca közötti szakaszon

megépítjük a Nemzeti Összetartozás emlékhelyét, ami a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára emlékeztet, de arról szól, ami összeköt minket, nem pedig arról, ami elválaszt”

- mondta Waschler Tamás.

A beruházás része a Vértanúk Tere rekonstrukciója is; emiatt új, méltó helyet kell keresni a téren álló Nagy Imre szobornak. A projektvezető szerint erre legalkalmasabb a Jászai Mari tér lenne. Waschler Tamás ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy mikor végeznek a Kossuth tér környékének felújításával.

Sok döntéstől függ a két legnagyobb projektelem: a Földművelésügyi Minisztérium illetve az Igazságügyi Palota rekonstrukciója.

  • A Balassi Bálint utcában álló bérház rekonstrukciója befejeződik,
  • a Szabad György Irodaház jövő év első negyedévére készül el,
  • a Vértanúk Tere két ütemben készül el: a jövő év harmadik-negyedik negyedévében befejezik magát a téret, és rajta a Vértanúk emlékművét. További egy év pedig a Szabadság téri mélygarázs érintett kihajtójának átépítése,
  • az Alkotmány utcában a Nemzeti Összetartozás emlékhelyének határideje 2020 május.

Waschler Tamás megjegyezte azt is, hogy

a kivitelezőnek ebben a hónapban végeznie kell a metró lezárásával járó munkálatokkal, így várhatóan szeptemberben a szerelvény újra megáll majd a Kossuth téren.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Kossuth tér átépítése
 
Itt tart a Kossuth tér - interjú Waschler Tamással
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018