eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Daruk az Országgyűlés új irodaházának építkezésén, a lebontott Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) székháza helyén Budapesten, a Kossuth Lajos téren 2018. július 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szeptemberben újra megállhat a metró a Kossuth téren

A tér alá tervezett mélygarázst nem az Alkotmány utca, hanem a Földművelésügyi Minisztérium épülete alatt alakítják ki. Nagy Imre szobra pedig a Vértanúk Teréről a Jászai Mari térre kerülhet a legújabb tervek alapján.

Így praktikusabb – ezzel magyarázta Waschler Tamás, a Kossuth tér átépítését fedő Steindl Imre program vezetője, hogy menet közben változtattak a korábbi terveken.

"Eredeti elképzelések szerint egy mélygarázs lenne, de ez kapott egy kis gellert, mert nem az Alkotmány utca alatt építjük, hanem a Földművelésügyi minisztérium főépülete alatt, ez praktikusabb megoldás. Viszont az Alkotmány utca torkolatában, a Kossuth tér és a Honvéd utca közötti szakaszon

megépítjük a Nemzeti Összetartozás emlékhelyét, ami a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára emlékeztet, de arról szól, ami összeköt minket, nem pedig arról, ami elválaszt”

- mondta Waschler Tamás.

A beruházás része a Vértanúk Tere rekonstrukciója is; emiatt új, méltó helyet kell keresni a téren álló Nagy Imre szobornak. A projektvezető szerint erre legalkalmasabb a Jászai Mari tér lenne. Waschler Tamás ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy mikor végeznek a Kossuth tér környékének felújításával.

Sok döntéstől függ a két legnagyobb projektelem: a Földművelésügyi Minisztérium illetve az Igazságügyi Palota rekonstrukciója.

  • A Balassi Bálint utcában álló bérház rekonstrukciója befejeződik,
  • a Szabad György Irodaház jövő év első negyedévére készül el,
  • a Vértanúk Tere két ütemben készül el: a jövő év harmadik-negyedik negyedévében befejezik magát a téret, és rajta a Vértanúk emlékművét. További egy év pedig a Szabadság téri mélygarázs érintett kihajtójának átépítése,
  • az Alkotmány utcában a Nemzeti Összetartozás emlékhelyének határideje 2020 május.

Waschler Tamás megjegyezte azt is, hogy

a kivitelezőnek ebben a hónapban végeznie kell a metró lezárásával járó munkálatokkal, így várhatóan szeptemberben a szerelvény újra megáll majd a Kossuth téren.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×