eur:
395.84
usd:
369.22
bux:
72001.17
2024. július 2. kedd Ottó
Díszőrök a Szent Jobb-ereklyével a körmeneten a Széchenyi István téren 2017. augusztus 20-án.
Nyitókép: Mohai Balázs (MTI)

Új helyre kerül a Szent Jobb

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtt munkálatok zajlanak a Szent István Bazilikában, ahol új helyre kerül a Szent Jobb – mondta Snell György püspök, a Szent Jobb őre.

A Szent István Bazilikában legutóbb az 1980-as években kezdtek felújítási munkálatokba, ez a leggyakrabban használt Szent Jobb kápolna és a sekrestye restaurálásával kezdődött, és 2005-ben ért teljesen véget. Ez a két helyiség a legtöbbet használt helyiség volt.

Az ereklye a – bazilikába belépve jobb oldalon lévő – Mária-oltáron lesz elhelyezve. Az ott található Benczur Gyula-festmény Szent Istvánt ábrázolja, amint koronáját Szűz Máriának ajánlja – emelte ki Snell György püspök. Ezen oltár oltárlapján lesz a Szent Jobb végleges helye.

A kegytárgyat olyan új tárolóba helyezik majd, mely méretében és kialakításában alkalmazkodik az új helyhez.

Az ereklyetartót tavaly restauráltatták – tette hozzá a Szent Jobb őre, aki szerint minden biztonsági előkészületet megtettek. Jelenleg a Szent Jobb az oltár előtt található, később kerül fel az oltárlapra, az lesz a végleges helye.

Jó tudni, hogy az ereklye csupán korlátozottan látogatható, hiszen a liturgia terébe esik, így szentmise idején nem férhetnek oda a turisták, máskor azonban egész közelről is megnézhetik.

A püspök szerint a hagyományos augusztus 20-i körmenet változatlan rendben lezajlik majd. Az idei év különlegességét adja, hogy Szent István király 1038-ban, tehát 980 éve halt meg – emelte ki a Szent Jobb őre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

Feladta a minden közgazdasági racionalitást mellőző kísérletét Erdoğan török elnök, amely szerint a magas infláció ellen alacsony kamatokkal lehet harcolni. Újraválasztása után egykori Wall Street-i bankárokat ültetett a jegybank és a pénzügyminisztérum élére, és szabad kezet adott nekik a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítására. A gazdaságpolitika döntéshozói nagy lendülettel álltak munkába, és a piac ezt látványosan díjazza. Ám az is látszik, hogy a bizalom nem állt helyre a török vezetés kapcsán, a kockázatokat nem is szabad alábecsülni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×