INFORÁDIÓ 
2019. május 22. szerda
Júlia, Rita

diplomáciai lexikon

műveltség

könyv

A nagyközönségnek szóló diplomáciai lexikont adtak ki

Az önálló magyar külügyminisztérium századik évfordulójára készült el a Diplomáciai Lexikon, amit a Külügyi és Külgazdasági Intézetben mutattak be. Az eseményen felszólalt Martonyi János volt külügyminiszter, aki hangsúlyozta: a kötet célja az, hogy hozzájáruljon a külkapcsolatokkal, nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő általános művéltségi szinthez.

Ez a könyv a nagyközönségnek szól – hangsúlyozta a volt külügyminiszter. Martonyi János a könyvbemutatón azt mondta: kaotikus világban élünk és ez megmutatkozik a szóhasználatunkban is. "Ebben a zűrzavaros világban rengeteg fogalom tisztázatlan, nagyon sok szónak nem egyértelmű az értelme, és sok szemantikai problémával állunk szemben, hiszen mást értünk ugyanazon kifejezések alatt.

Ez a lexikon segíthet abban, hogy ezt a káoszt valamelyest oldjuk,

és legalább annyit elérjünk, hogy amikor vitatkozunk egymással, akkor a szavak jelentése nagyjából ugyanazt jelölje a vitapartnerek számára" - tette hozzá Martonyi János.

Bába Iván, a kötet szakmai főszerkesztője beszédében kiemelte: bárki olvashatja ezt a könyvet, ugyanis nem csak a szakmának szól. "Nincs tolvajnyelv. Úgy igyekeztünk megszerkeszteni a szócikkeket, hogy egy bizonyos műveltségi szinttel olvasható legyen. Ebből következően a kézikönyv jól hasznosítható egyetemi tankönyvként is, valamint a közigazgatásban dolgozók is haszonnal forgathatják" - mondta Bába Iván.

A könyvet az interneten, ingyen le lehet tölteni.

Kapcsolódó hang

Diplomáciai lexikon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018