INFORÁDIÓ 
2019. január 20. vasárnap
Fábián, Sebestyén

bkk

repülőtér

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

tömegközlekedés

busz

Budapest, 2017. június 27. A közvetlen repülőtéri buszjárat Budapest belvárosában 2017. június 27-én. A Liszt Ferenc-repülőtér és a Deák Ferenc tér között július 8-ától közlekedik a 100E jelzésű járat. MTI Fotó: Illyés Tibor

Nagy változás jön a repülőtéri közlekedésben

Infostart

A társadalmi egyeztetés után az igényeknek megfelelően módosul a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér tömegközlekedési kapcsolata: sűrűbben és tovább jár a belvárosból induló 100E busz, és egész éjjel elérhető lesz busszal a légikikötő.

A Budapesti Közlekedési Központ 2018 februárjában bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, illetve a Gyömrői út térsége kiszolgálásának fejlesztésére, bővítésére vonatkozó javaslatát, amelyet a XVIII. kerületi önkormányzattal együttműködve dolgozott ki. A tervekben mind a 100E, mind a 200E buszjárat fejlesztése szerepet kapott.

A most nyilvánosságra hozott lezáró dokumentum felidézi, hogy a belváros és a repülőtér között közvetlen, átszállás nélküli kapcsolatot biztosító 100E buszjárat 2017 júliusa óta közlekedik, a buszjárat elindítása előtt a repülőtér a belvárosból csak átszállással volt megközelíthető. A járat utasforgalma az elmúlt egy évben dinamikusan növekedett, jelenleg naponta mintegy 4000 utas veszi igénybe.

A BKK a 100E autóbuszjárat elindítása óta folyamatosan vizsgálja a járat utasforgalmát, ami kiterjed a napi utasforgalom alakulására és a hét egyes napjai közötti eltérésekre is. A repülőtéren jelentkező utasforgalom sokszor nem egyenletes, ahogy a repülőgépek érkezése sem, ezért néha csak egy repülő, máskor azonban több járat utasai érkeznek egyszerre a repülőtéri buszjárat megállójába. Egyes buszindulásokhoz – amennyiben az utasszám indokolja – a BKK menetrenden felüli, mentesítő járat indulását is biztosítja néhány perccel később.

A változások:

  • A belvárosi Deák Ferenc teret és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret összekötő 100E buszjárat május 18-tól az eddiginél lényegesen sűrűbben, 30 helyett 20 percenként közlekedik. A hajnali első járat a Deák Ferenc térről az eddiginél korábban, 3.40-kor, az utolsó 100E busz pedig később, 1.20-kor indul a repülőtérről, így a korábban induló, vagy a később érkező repülőgépek utasai is kényelmesen, átszállás nélkül tehetik meg a belváros és a repülőtér közötti utat.
  • Június 16-tól a 100E busz a Liszt Ferenc repülőtér indulási szintjére érkezik – ezzel is segítve, hogy az utasok minél gyorsabban megközelíthessék a check-in pultot –, miközben a belváros felé továbbra is az érkezési szintről indulnak a járatok.
  • Tovább bővülnek a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges jegyvásárlási lehetőségek is újabb automaták üzembe helyezésével: a 100E busz Kálvin tér M megállójánál már kihelyeztek egyet, rövidesen pedig a Deák Ferenc téri végállomáson is újabb automata biztosítja a gyorsabb és kényelmesebb jegyvásárlást.
  • A Liszt Ferenc repülőtér a késő éjszakai-kora hajnali időszakban – a 100E busz üzemszünetében – is kényelmesebben elérhető lesz, mint eddig: június 16-tól éjjel-nappal jár a 200E busz, amely az éjszaka folyamán a jobb átszállási kapcsolatok érdekében a Határ út metróállomástól indul.
  • A repülőtér és a dél-pesti térség közötti eljutási lehetőséget a BKK a Csévéző utcánál a 980-as járattal történő kedvező átszállási kapcsolat kialakításával biztosítja.
  • Március 19. óta a 200E busz mindkét irányban megáll a Pestszentlőrinc vasútállomás megállóban; ezáltal nemcsak Erzsébettelep közösségi közlekedési kapcsolatai bővültek, hanem a munkába igyekvő vagy onnan hazafelé tartó utasok utazási lehetőségei is javultak.
Nyitókép: Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Andy Vajna

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018