eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány elküldte a Liberálisokat a tárgyalásokról

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének vétója miatt el kellett hagyniuk a Liberálisoknak az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalást. A Liberálisok ügyvivője szerint a DK elnöke eljátszotta a széleskörű baloldali összefogás lehetőségét. A DK nem kívánta kommentálni az esetet. Az LMP ismét elhibázott lépésnek tartja a sikertelennek bizonyult baloldali összefogást.

„Gyurcsány Ferenc azt jelezte, nem tud és nem is kíván együttműködni a Magyar Liberális Párttal. Úgy fogalmazott, hogy az ő megítélése szerint a Magyar Liberális Párt őfelsége ellenzékeként viselkedik, és ez számára elfogadhatatlan. Nem véli felfedezni a mi politikánkban azt, hogy autoriter rendszerként tekintünk az Orbán-kormányra és nem gondolja azt, hogy hozzájukhasonlóan romokban látjuk a jogállamot és a demokratikus intézményrendszert” - mondta az InfoRádiónak a Liberálisok ügyvivője.

Bősz Anett szerint azonban Gyurcsány Ferenc inkább nem kívánja meghallani az ilyen gondolataikat és nyilatkozataikat. Mondvacsinált indoknak minősítette azt is, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke számára nem volt elfogadható az sem, ahogy a Magyar Liberális Párt döntött az október 2-i népszavazás ügyében.

„Nem kívántunk reagálni arra, hogy a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt között már köttetett egy háttérmegállapodás az egyéni választókörzetekről, most úgy áll a dolog, nem tartanak igényt más, egyébként mérhető támogatottsággal rendelkező demokrata ellenzéki pártokra” - jelezte Bősz Anett.

A Liberálisok ügyvivője kijelentette, széleskörű összefogásra van szükség, hogy Jobbik nélkül lehessen kormányt váltani. Bősz Anett szerint ugyanakkor a DK elnöke ezt eljátszotta.

„Sajnálom, ha vannak olyanok, akiknek ez játék vagy a saját pozíciójuk fontosabb, mint az, hogy mi lesz az országgal” -fogalmazott Bősz Anett.

A Liberálisok nem zárkóznának el attól, ha újra kinyílna az ajtó, de félre kell tenni azokat az ambíciókat, amelyeknek az a célja, hogy valakit letoljanak a pályáról.

Tavaszig megegyezne a DK

A Demokratikus Koalíció jövő tavaszra szeretne megállapodást kötni a többi baloldali párttal - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője. Gréczy Zsolt nem kívánta kommentálni azt, hogy a Liberálisok szerint Gyurcsány Ferenc pártelnök kizárná az együttműködésből Fodor Gábor pártját.

„A Demokratikus Koalíció minden elemében betartja a választási együttműködésről tárgyaló demokratikus ellenzéki pártok közös megállapodását, így nem kommentálja a tárgyalásokat. A demokratikus ellenzék közös felelőssége, hogy ne leromboljuk, hanem megteremtsük az Orbán-kormány leváltásának lehetőségét. Amint lesz végleges megállapodás, a sajtó rendelkezésére állunk” - fogalmazott Gréczy Zsolt.

A DK és az MSZP háttérmegállapodására vonatkozó kérdésre a Demokratikus Koalíció szóvivője azt válaszolta, nem különalkukról van szó, hanem közös ellenzéki felelősségről. A megbeszélés résztvevői nyilván tisztában vannak annak a történelmi felelősségével, hogy 2018-ban muszáj kormányt váltani Magyarországon, ennek kell mindent alárendelni.

„A Demokratikus Koalíció is ezt teszi. Legkésőbb tavaszig jó lenne, ha megszületne egy komplett ellenzéki megállapodás” - hangsúlyozta Gréczy Zsolt.

LMP: nem változott semmi

Az LMP-s Schmuck Erzsébetet a köztévé reggeli műsorában azt mondta: 2014-ben is elhibázott lépésnek tartották a sikertelennek bizonyult baloldali összefogást, és nem úgy látják, hogy bármi változott volna, az összefogásban lehetne gondolkodni. Emiatt jó ideje eldöntötték, hogy önállóan indulnak a 2018-as választásokon, vagyis mind a 106 körzetben jelöltet akarnak állítani, a programjuk alapját már most megjelentették.

Bár az LMP is le akarja váltani a Fidesz-kormányt, a párt azért jött létre, hogy az elmúlt huszonöt év gazdaság- és társadalompolitikáját gyökeresen megváltoztassa - folytatta. Ehhez az ellenzéki pártoknak nem elegendő csak a kormány leváltásában gondolkodniuk, hanem olyan fontos ügyekben is egyet kellene érteniük, mint a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény vagy az személyi jövedelemadó-rendszer, ez azonban nincs így.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×