eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Leszúrták Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdázóját

Egy veszprémi szórakozóhelyen szíven szúrták Marian Cozmát, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának román válogatott játékosát, aki a kórházba szállítás után életét vesztette. Súlyos sérülésekkel került kórházba két másik kézilabdázó, Zarko Sesum és Ivan Pesic.

Egy veszprémi szórakozóhelyen vasárnap hajnalban szíven szúrták Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdacsapatának és a román kézilabda-válogatottnak a játékosát. A 26 éves sportoló a kórházba szállítását követően vesztette életét.

Súlyos sérülésekkel került kórházba Zarko Sesum, a csapat 23 éves szerb válogatott játékosa és irányítója, valamint Ivan Pesic, a csapat horvát válogatott kapusa.

Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója elmondta: Zarko Sesum túl van az életveszélyen, és stabil az állapota. A játékost arccsonttöréssel műtötték meg, de a korábbi hírekkel ellentétben nem szenvedett sem szemsérülést, sem pedig koponyatörést - tette hozzá. Az állapotától függően hétfőn vagy kedden újabb, rekonstrukciós műtétre kerül sor. A szerb játékosnak vélhetően az erős fejberúgás miatt volt kettős látása, ám maradandó sérülése nem lesz.

Túl van az életveszélyen Ivan Pesic, a csapat 20 éves horvát válogatott kapusa is, akit súlyos sérülésekkel vittek a mentők kórházba - tette hozzá a főigazgató. Hunyadfalvy Ákos, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke korábban azt közölte, hogy a horvát kapust hátulról vesén szúrták, s a sérült szervet a kórházban egy gyors műtét után már el is kellett távolítani.

A bűncselekmény elkövetőit a rendőrség nagy erőkkel keresi - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Váradi Piroska.

Harmincfős társaság támadt a játékosokra

Hunyadfalvy Ákos elmondta: a veszprémi kézilabdacsapat válogatott játékosának, Iváncsik Gergőnek gyermeke született, ezt ünnepelte meg a csapat szombatról vasárnapra virradóra egy veszprémi szórakozóhelyen.

"A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicet pedig vesén. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, minden bizonnyal nem helybéliekről van szó" - mondta a társadalmi elnök.

Az InfoRádió értesülései szerint Marian Cozma a barátnőjével táncolt, amikor egy csoport belekötött, olyanok, akikkel korábban már volt nézeteltérése. A késekkel és kardokkal felszerelt támadók a játékost kirángatták az utcára, és ott szúrták szíven. Ivan Pesic és Zarko Sesum a segítségére sietett, ekkor bántalmazták őket is a támadók, akik ezt követően elmenekültek. Az Index.hu írása szerint valószínű, hogy Cozmát összekeverték valakivel. A társaság egy nagy darab embert keresett - aki már nem volt ott -, akivel még pénteken vesztek össze, és vasárnapra virradóra akarták az ügyet rendezni.

Válságtanácskozás a klubnál

A Veszprém szombaton a Balatonfüred ellen játszott Magyar Kupa meccset, és fölényesen, 42-23-ra győzött. A sikerből Cozma és Sesum is 4-4 góllal vette ki részét.

Jövő héten a Bajnokok Ligájában a spanyol León lesz a magyar bajnok ellenfele, ám a játékosok ilyen lelkiállapotban nem akarnak pályára lépni - mondta Hunyadfalvy Ákos a klub vezetőségének válságtanácskozása után.

"Speciális szabályok vannak, most azt tanulmányozzuk, hogy egyáltalán lehet-e és hogyan mérkőzést halasztani a BL-ben" - mondta a klubelnök, megjegyezve, hogy a mérkőzéssorozattól visszalépni nem lehet, de ez náluk "nincs is benne a pakliban".

Hajnal Csabát, a klub ügyvezető igazgatóját annyira lesújtotta a hír, hogy csak azt ismételgette "tragédia, rettenet, ez hihetetlen". Az igazgató végül annyit mondott elérzékenyülva: a 212 centi magas óriás, Mariam Cozma egy végtelenül jámbor, kedves, nagy "gyerek" volt, egy légynek sem tudott volna ártani. Ivan Pesic, a 20 éves kapus pedig olyan csendes, szerény fiú, hogy fél év alatt talán háromszor hallottam megszólalni - mondta az igazgató.

Magyarádi Péter, a veszprémi klub gazdasági elnöke annyit jegyzett meg az MTI-nek, hogy Illyés Ferenc, a csapat átlövője rendkívül rossz lelkiállapotban van, ő volt az ugyanis hajnalban, aki a mentők kiérkeztéig a kezében tartotta a szíven szúrt Marian Cozmát.

"Nem szabadulhatnak el az indulatok"

"Megdöbbentő és felháborító, hogy sportolókat - az MKB Veszprém külföldi és magyar kézilabdázóit - brutális támadás érte ma hajnalban" - áll az Önkorményzati Minisztérium közleményében. Gyenesei István miniszter a vasárnapi rendkívüli kormányülésen kérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy azonnali és hatékony intézkedéssel állítsák elő az elkövetőket, mielőbb tisztázzák a történteket és pontosan tájékoztassák a lakosságot, ezzel is enyhítve az ügy körül kialakult feszültséget.

A város polgármestere Debreczenyi János hangsúlyozta: igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, ugyanis rendkívüli a felháborodás, nagy tömeg gyülekezik a belvárosban. "A gyászunkat, a tiszteletünket kell most kifejezni, nem szabadulhatnak el az indulatok, még akkor sem, ha az emberekben jogos felháborodás gerjed" - fogalmazott a polgármester.

Gyászolók Veszprémben

Mintegy kétszázan gyűltek össze vasárnap délig Veszprém belvárosában a Patrióta bár előtt, a Vas Gereben utcában. Az emberek gyertyákat gyújtanak és helyeznek el a házfalnál, ahol Marian Cozma fényképét helyezték el egy tablón.

Egyperces gyászszünet

A magyar szövetség vezetői arra kérnek minden érintettet, hogy a Veszprém férfi csapatát ért tragédia miatt a vasárnapi kézilabda-mérkőzéseket egyperces gyászszünet előzze meg. A Magyar Kézilabda Szövetség vezetői közleményükben jelzik, mély megrendüléssel értesültek a tragédiáról.

A veszprémi klub honlapjának adatai szerint a bukaresti születésű Marian Cozma pályáját a román Dinamo Bucuresti csapatában kezdte, a veszprémiekhez 2006-ban került. A román válogatottban 2002-ben debütált Fehéroroszország ellen.

A román válogatott vezetőjével a múlt héten befejeződő világbajnokságon veszett össze, és azt sem lehetett kizárni, hogy magyar színekben folytatja pályafutását.

Arra a kérdésre, hogy mi a legfőbb célja, a honlapon úgy válaszolt: "a lényeg, hogy egészséges legyek, hosszú éveket szeretnék még játszani."

Zarko Sesum 2007-ben lett a veszprémi csapat tagja. A Wikipedia internetes lexikon adatai szerint 2006-ban az innsbrucki Junior Európa-bajnokság legjobb játékosának választották.

Ivan Pesic korábban az RK Zamet Rijeka játékosa volt, a veszprémieket 2008 óta erősíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×